Ολάντ κατά Γερμανικής Ευρώπης: Θα ταπείνωνε την Ελλάδα ένα Grexit κι αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό όραμα

Νέα επίθεση στη γερμανική αδιαλλαξία και την ατζέντα Σόιμπλε για μια αδιάφορη για τους λαούς  Ευρώπη, εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ. Στην παραδοσιακή εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για την σημερινή εθνική εορτή της Γαλλίας, ο Ολάντ, στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για την συμφωνία που επιτεύχθηκε και τις κατηγορίες για σκληρά μέτρα και ταπείνωση της Ελλάδας,απάντησε με νόημα:

«Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την Ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλειφθεί, απολυθεί, αφεθεί. Αυτό θα ήταν ταπείνωση. (…) Οι μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, εγώ θέλησα να γίνουν μεταρρυθμίσεις που να φέρουν την ανάπτυξη». Και συμπλήρωσε:

«Δεν δέχομαι το να ταπεινώνεται ένας λαός, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, γιατί αυτό δεν είναι το ευρωπαϊκό όραμα. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να είναι ενάντια στους λαούς. Δημιουργήθηκε ώστε κάθε χώρα να νιώθει πιο δυνατή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέλημα της Γαλλίας»

«Η Γαλλία με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα την απαραίτητη συμπαράσταση ώστε να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και στο να φανεί η πλήρης χρησιμότητα της Γαλλίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Μια χρησιμότητα που οδηγεί σε μια πιο υψηλή ιδέα (για την Ευρώπη), με στόχο την οικοδόμηση ενός πολιτικού χώρου».

«Θέλησή μου ήταν, πρόσθεσε, να μπορέσει να ορθοποδήσει η Ελλάδα, ώστε τα κεφάλαια που διατίθενται σε αυτή τη φιλική χώρα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και στην σταθερότητα της Ευρώπης. Τελικά αυτή η αντίληψη επικράτησε, η Ευρώπη κέρδισε, η Γαλλία βρήκε τη θέση της και έπαιξε ολοκληρωτικά το ρόλο της και η Ελλάδα δεν ταπεινώθηκε» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που εξασφάλισε η Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Ξέρετε πολλές χώρες που πήραν πρόσθετη χρηματοδότηση 85 δισ. και άλλα 35 δισ. για επενδύσεις και μια αναδιάρθρωση του χρέους και ακόμα ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών; Τελικά υπήρξε μια πραγματική αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και γι’ αυτό δραστηριοποιήθηκα τόσο πολύ».

Τι είπε για την απειλή Grexit και την στάση ορισμένων κρατών

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγνώρισε ότι υπήρξαν κρίσιμες στιγμές με την ιδέα μιας προσωρινής εξόδου να διαχέεται στην αίθουσα της συνόδου κορυφής.

«Ένιωσα στους εταίρους μας, εξήγησε, ή τουλάχιστον σε ορισμένους, καθώς και στην κοινή γνώμη των λαών τους, την ύπαρξη της ιδέας (…) σας διώχνουμε για μερικά χρόνια και τα ξαναβλέπουμε αργότερα. Ήταν μια στιγμή δοκιμασίας για την αλήθεια. Ηταν μια στιγμή που η Γερμανία και η κα Μέρκελ έθεταν ερωτήματα και θα έπρεπε να καθησυχαστούν, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ετίθεντο προϋποθέσεις και ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παρόν στο ραντεβού για την Ευρώπη. Τελικά η κα Μέρκελ το κατάλαβε πολύ καλά» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Σε άλλο ερώτημα, τι τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Αλ.Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο (της Βουλής) πριν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα επανέλθει στη Βουλή σήμερα και αύριο και θα εθνικά μας κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα».

Θαρραλέος ο Αλ. Τσίπρας

Μιλώντας για τον αγώνα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε «Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6,00 το πρωί έσωσε τη μάχη ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο) γι αυτό και τον υποστήριξα».

«Τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι τελικά εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα (και όχι το πρόγραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here