Ολάντ: Aγαπάς την Ελλάδα; Επένδυσε. Θα συζητήσουμε για το χρέος

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με ανοικτούς φακέλους για επενδύσεις Γάλλων επιχειρηματιών στην Ελλάδα, ήρθε στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος. Οπως είπε απαντώντας στον Ελληνα Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο, «όποιος αγαπάει την Ελλάδα πρέπει να επενδύσει, δεν αρκούν οι καλοκαιρινές διακοπές.». Ο Φρ.  Ολάντ επαναβεβαίωσε την ιδιαίτερα φιλική σχέση των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι εκτός από τις δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, πρέπει να δούμε το θέμα του χρέους, η συζήτηση για το οποίο θα ξεκινήσει αλλά και την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Λίγο νωρίτερα μιλώντας στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ολάντ επανέλαβε ότι «για το χρέος, έχω εκφρασθεί είναι η επόμενη φάση που ακολουθεί έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις,. θα γίνουν κι άλλες και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ελάφρυνση του, γιατί η Ελλάδα δεν θα βρει το δρόμο της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή οικονομική, μια δυναμική Ελλάδα.

Το επίσημο σάιτ της γαλλικής προεδρίας σχολίασε την θερμή υποδοχή του Γάλλου προέδρου από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Από τη πλευρά του, ο Π. Παυλόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να δώσουμε μαζί την μάχη για να αλλάξει πολιτική η Ευρώπη, βαζοντας στο κέντρο της τον άνθρωπο και ενισχύοντας το κοινωνικό κράτος δικαίου.

Η προσφώνηση του κ. Παυλόπουλου

Σας υποδεχόμαστε εκ μέρους του ελληνικού λαού  σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους, της Γαλλίας. σας ευχαριστούμε για ότι έχετε πράξει το τελευταίο καιρό και όχι μόνο για την Ελλάδα, σας διαβεβαιώ ότι ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει την Ελλάδα με την Γαλλία. Θεωρούμε  πάντα τη Γαλλία θεμελιώδη πυλών και άξονα της ευρωπαικής πολιτικής.

Πριν απ’ όλα θα εργασθούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης για να αλλάξουμε όσο πρέπει τη πολιτική της Ευρώπης να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της με κέντρο τον άνθρωπο πάνω στις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και πάνω στο τομέα αυτό η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά στο προσεχές μέλλον να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με σεβασμό στους κανόνες του ESM και την ευρωπαική νομολογία.

Mόνο όσοι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα στην Μεσόγειο και ότι έχει προσφέρει ο ελληνικός λαός στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης μπορούν να έχουν αιτιάσεις κατά της Ελλάδας στο θέμα αυτό.  πρέπει να λυθεί με όρους αλληλεγγύης συνεργασίας , να φυλάξουμε τα σύνορα όπως ορίζονται και από την άλλη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και πρέπει να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες που ταιριάζουν στη Ευρώπη και τη Δημοκρατία.

Αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μ. Ανατολή και ιδίως στη Συρία, δεν θα λυθεί. Αν δεν ενεργοποιηθεί η ευρωπαική διπλωματία δεν θα λυθεί,. Εδώ πρέπει να βοηθήσει η Γαλλία για να τερματισθεί ο πόλεμος.

Για το ευαίσθητο θέμα της Κύπρου δεν θα πρέπει να ανεχθούμε άλλο την παράταση της εκκρεμότητας, να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο ελληνικός λαός θα τιμήσει την εμπιστοσύνη σας, θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του, θα παραμείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη για τις κοινές αξίες που μας ενώνουν.

Η αντιφώνηση του Φρ. Ολαντ

Ευχαριστώ για την πρόσκληση κ. Πρόεδρε που την απευθύνατε την επομένη της εκλογής σας.

Η Ελλαδα είχε σημαντικές  προκλήσεις, με τα μέλη της Ευρωζώνης, Η Ελλάδα έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην Ευρωζώνη. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός. την επομένη του δημοχηφίσματος καλέσατε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν για να μείνουν. Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία;

Η Γαλλία ήταν πάντα σε όλες τις σημαντικές στιγμές στο πλευρό της Ελλάδας. Ζηταμε να παραμεινετε πιστοί στις δεσμεύσεις αλλά πρέπει να πείσουμε τις άλλες χώρες ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Φάνηκε αυτό στη σύνοδο κορυφής.

Βεβαίως γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις μεταρρυθμίσεις ιδίως  των τελευταίων μηνών. Θα χρειασθούν και άλλες προσπάθειες,. Αλλά το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα ξεκινήσει.

Η επίσκεψή μου έχει και σκοπό να πείσουμε ότι γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και το ζητούμενο εδώ είναι η ανάπτυξη η δημιουργία θέσεων απασχόλησης όχι μόνο η πειθαρχία ακόμη κι αν είναι απαραίτητη.

Ειμαι επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών και βουλευτών και το μήνυμα είναι σαφές αλλά αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα, όχι μόνο διακοπές το καλοκαίρι.

Φυσικά έρχομαι σε μια σημαντική στιγμή. δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα. Βοηθώντας την Ελλάδα βοηθάμε την Ευρώπη, με κέντρα και συνοδεύοντας όσους δεν μπορούν να παραμείνουν. Αν υπάρχουν τόσοι πρόσφυγες οφείλεται στο πόλεμο της Συρίας. Πάνω από 4 εκ άνθρωποι έχουν φύγει. Οι βομβαρδισμοί πρόσφατα ενίσχυσαν το προσφυγικό κύμα. Πολιτική η λύση, διαπραγμάτευση με εμπλοκή όλων των πλευρών και να καταπολεμήσουμε τη τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους.

Το Κυπριακό είναι ευρωπαικό θέμα χρειάζεται λύση. Στηρίζω τη πρωτοβουλία Αναστασιάδη για λύση και διάλογο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here