Όλα τα σενάρια για τα 26 άτομα που κάηκαν μαζί στο Κόκκινο Λιμανάκι

Αν είναι κάτι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όσων βρέθηκαν στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι, είναι ο μαζικός θάνατος των 26 ατόμων σε ένα οικόπεδο, λίγα μέτρα από την παραλία.

Οι μαρτυρίες για το πώς εγκλωβίστηκαν, πώς έτρεξαν να σωθούν και πώς βρήκαν τραγικό θάνατο, είναι συγκλονιστικές. Όπως συγκλονιστικές είναι και οι στιγμές που περιγράφουν οι διασώστες οι οποίοι έσπευσαν το πρωί στο σημείο και περίμεναν για ώρες να έρθουν τα ασθενοφόρα να πάρουν τις σορούς και να αρχίσει το δύσκολο όσο και τραγικό έργο της αναγνώρισης.

26 ψυχές κάηκαν ζωντανοί και πολλοί από αυτούς βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, άλλοι κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου, άγνωστο αν ήταν συγγενείς.

Μια μαρτυρία λέει ότι η ομάδα των ατόμων αυτών συγκεντρώθηκε τυχαία, άλλοι από σπίτια που είχαν πάρει φωτιά, άλλοι από αυτοκίνητα που δεν πρόλαβαν να φύγουν και κάηκαν.

Η απόσταση από τον δρόμο στην παραλία δεν είναι πολύ μεγάλη, γύρω στα 300-400 μέτρα, ίσως και περισσότερο. Όπως είπε κάποιος ήταν «το πράσινο μίλι των άτυχων αυτών κατοίκων της περιοχής».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από αυτούς βρίσκονταν σε παραθαλάσσια ταβέρνα η οποία κάηκε ολοσχερώς κι αυτοί έτρεξαν να σωθούν. Όμως, η ταβέρνα είναι μόλις 5 μέτρα από την παραλία, επομένως δεν είχαν κανέναν λόγο να πάνε στο οικόπεδο που βρήκαν τραγικό θάνατο και το οποίο βρίσκεται πάνω από ένα χιλιόμετρο μακριά.

Το πιθανό σενάριο

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ήταν παραθεριστές ή μόνιμοι κάτοικοι και να προσπάθησαν να προσεγγίσουν τη θάλασσα όπου τους περίμεναν πλοιάρια για να σωθούν.Επειδή υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στη μέση του δρόμου και κατεστραμμένα, φαίνεται ότι προσπάθησαν να ξεφύγουν προς τη Λ. Μαραθώνος αλλά τους περικύκλωσε η φωτιά.

Ακριβώς στο σημείο που βρέθηκαν, στο τέλος του χωραφιού – τάφου τους, είναι ένας μικρός γκρεμός. Κάποιοι θα μπορούσαν να σωθούν αν πηδούσαν, όμως δεν τα κατάφεραν. Αλλοι κάηκαν, άλλοι πνίγηκαν από τους καπνούς και εξεύπνευσαν. Αλλά σίγουρα οι τελευταίες στιγμές τους ήταν συγκλονιστικές. Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν έχουν σωτηρία, αγκαλιάστηκαν και περίμεναν το μοιραίο.

Ενας από τους διασώστες περιγράφει την εικόνα

«Τις πρώτες πρωινές ώρες εντοπίσαμε τον πρώτο άνθρωπο. Είδαμε καμένα αυτοκίνητα με τα κλειδιά πάνω, με ανοιχτές τις πόρτες και αμέσως καταλάβαμε ότι θα υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τα ξημερώματα είχαμε την εικόνα για το μέγεθος της τραγωδίας. Ανάμεσα σε δύο σπίτια, σε ένα χωράφι 300 τετραγωνικών μέτρων, 25 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Ανάμεσά τους δυστυχώς και μικρά παιδιά. Οικογένειες που αναζήτησαν την λύτρωση, προσπάθησαν να διαφύγουν και δυστυχώς βρήκαν τον θάνατο».

Πηγή: tovima.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here