Ολα έτοιμα για την αποφυλάκιση ανάπηρων κρατουμένων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν οι νέες ευεργετικές  ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης  που δείχνουν την πόρτα εξόδου από τις φυλακές σε κρατουμένους, οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν μεγάλο βαθμό αναπηρίας.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας Νίκος Παρασκευόπουλος και Παναγιώτης Κουρουπλής με κοινή απόφασή τους  καθόρισαν τη διαδικασία διενέργειας της ειδικής πραγματογνωμοσύνης, που είναι απαραίτητη προκειμένου να βεβαιωθεί η αναπηρία του κρατουμένου ή σοβαρή ασθένειά του ώστε να θεμελιώσει δικαίωμα για να ζητήσει την υπό όρων αποφυλάκισή του.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

– Ο αρμόδιος εισαγγελέας ορίζει τον ειδικό πραγματογνώμονα  προκειμένου να διακριβώσει  αν συντρέχουν οι προυποθέσεις   που ορίζει ο νόμος ( 4322/2015). Ο πραγματογνώμονας  υποβάλλει στον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης αίτημα για την άμεση μεταγωγή του κρατουμένου σε δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο έχει κλινική κατάλληλη για τη διάγνωση της συγκεκριμένης ασθένειας, εφόσον η διάγνωση δεν είναι δυνατή από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

– Ο κρατούμενος κατά την διάρκεια της παραμονής του στο δημόσιο νοσοκομείο υποβάλλεται σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο που ορίζεται από τον Διευθυντή της  κλινικής. Η φύλαξη του κρατουμένου γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

– Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσεται αιτιολογημένη γνωμάτευση και εκδίδεται σχετικό πιστοποιητικό από τον Διευθυντή της  κλινικής, τα οποία τίθενται στον ιατρικό φάκελο του κρατουμένου.

-Ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης ή ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού διαβιβάζει αμέσως στον ειδικό πραγματογνώμονα τον ιατρικό φάκελο του κρατουμένου, ο οποίος, αφού τον συνεκτιμήσει, συντάσσει τη σχετική πραγματογνωμοσύνη με την οποία διακριβώνεται η συνδρομή ή όχι των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος .

Ο νόμος Παρασκευόπουλου που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει την απόλυση υπό όρο για όσους καταδίκους νοσούν από AIDS,  από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλονται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση,  είναι τετραπληγικοί, έχουν υποστεί μεταμόσχευση ήπατος, μυελού και καρδιάς ή πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου ή από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 67% ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας.
Η απόλυση χορηγείται και στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εφόσον κρίνεται ότι η παραμονή τους στο κατάστημα κράτησης καθίσταται ιδιαίτερα επαχθής λόγω αδυναμίας αυτοεξυπηρέτησης και β) στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here