Οκτώ συλλήψεις για 300 νεκρους απο τα λασπολυματα της Vale – Σιγή ιχθύος από τους Γερμανούς που έκριναν ασφαλές το φράγμα

Οκτώ Βραζιλιάνοι πάνε κατηγορουμενοι για το θάνατο 300 ανθρώπων που πνιγηκαν στη λάσπη στην κεντοανατολικη Βραζιλία-οι 170 βρέθηκαν, οι 140 αγνοούνται, γιατί προφανώς είναι ακόμα θαμμένοι κάτω απο τις λάσπες.

Συγκεκριμένα, πριν απο ένα μήνα κατέρρευσε ένα φράγμα που είχε κριθεί.. σταθερό και απο την ιδιωτικη εταιρεία Vale αλλά και μια γερμανικη «εμπειρογνώμονα». Το φράγμα, όπου συγκεντρωνονταν λασπολυματα απο τα ορυχεία σιδήρου και νικελιου της Vale, είχε κριθεί σταθερό και όμως κατέρρευσε -όπως είχε καταρρεύσει και άλλο προ 4ετίας. Καθώς έσπασε το προχειροφτιαγμένο φράγμα, σκέπασε με λάσπη δυο χωριά της περιοχης αλλα και εργαζόμενους σε αυτό.

Τα φράγματα αυτά είναι φτηνά γιατι ουσιαστικά στήνονται με λάσπη, αλλά δεν είναι ασφαλή Κανόνικα τα φράγματα προκτασκευάζονται με στέρεα υλικά και μονώνονται προτου δεχτουν λύματα, αλλά αυτό στοιχίζει τα διπλά απο το πρόχειρο «λασποφραγμα»….

Μετά τη σύλληψη των 8 η εταιρεία διατάχθηκε μέχρι το 2021 να καταργήσει όλα τα παρόμοια λασποφράγματα και να βρει άλλους -ασφαλείς- τρόπους να εναποθέτει σε «δεξαμενές» τα λασπολυματα από τις εξορύξεις της.

Η τραγωδία με τους 300 ανθρώπους σημειώθηκε στο  Μπρουματζίνιο της πολιτείας Μίνας Ζεράις προ μηνός, αλλά το 2015 είχε συμβεί ακριβώς ίδιο περιστατικό πνιγοντας στη λάσπη 19 άτομα -το φράγμα κατέρρευσε και κατακλύσθηκε απο λάσπες τότε  ένα ολόκληρο χωριο. Τα δυο «ατυχήματα» σημειωθηκαν σε απόσταση 100 χλμ. μεταξύ τους (τόσο απείχαν τα δυο συγκεκριμένα φράγματα, όμως στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες φράγματα ακριβως της ίδια «ποιότητας» κατασκευής)

Οκτώ υπάλληλοι της εταιρείας Velo συνεληφθησαν  όπως ανακοινώθηκε χτες, ομως εκατοντάδες ζωές χάθηκαν ενώ βοούσε ο τόπος απο καιρο για τις προχειροδουλειες στα φράγματα  Δικηγοροι των θυμάτων ζήτησαν να απαγγελθουν κατηγορίες για εκδοση ψευδούς πιστοποιητικού και εναντίον της γερμανικής εταιρείας  που γνωμάτευσε ότι το φράγμα ήταν ασφαλές, την TÜV SÜD. Εντούτοις η εισαγγελία δεν απήντησε….

Η Vale είναι η μεγαλυτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα της -εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων

Εν τω μεταξύ τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται με το ότι η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 16% και με την πιθανοτητα να ακριβήνει ο σίδηρος παγκοσμίως….

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here