Οίκος Fitch: «Υβριδική» έξοδος της Ελλάδας,χωρίς προληπτική γραμμή αλλά με αυστηρή εποπτεία και όρους

Καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης αλλά με αστερίσκους, προβλέπει  στην έκθεσή του για τις προοπτικές των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης ο οίκος Fitch, ο οποίος εκτιμά πως Αθήνα και πιστωτές θα καταλήξουν σε μία «υβριδική λύση». Αυτή δεν θα περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, αλλά θα συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία και όρους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Fitch θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημαίνει θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εν γένει της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι τρεις είναι οι παράγοντες- κλειδιά για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και συνολικά των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης: η δυναμική του δημοσίου χρέους, οι μακροοικονομικές προοπτικές και το πολιτικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει η διασύνδεση των τριών είναι σημαντική για το βραχυπρόθεσμο μομέντουμ, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι θετικό, χωρίς να λείπουν οι προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το από τον Οκτώβριο του 2017 ο οίκος έχει προβεί σε έξι αναβαθμίσεις χωρών της περιοχής, βελτιώνοντας τη βαθμολογία του για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ποτογαλία, την Ισπανία και την Ισλανδία. Τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ανδόρα, έχουν θετικές προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεού τους μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Βρετανία εμφανίζεται αρνητικές προοπτικές, γεγονός που σύμφωνα με τον Fitch αντανακλά την αβεβαιότητα και τους επακόλουθους κινδύνους, που έχει πυροδοτήσει η απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here