Οικολογική Κίνηση Θεσ/νίκης: Αποκατάσταση μπαζωμένων ρεμάτων-Αιχμές κατά περιφέρειας

Αποκατάσταση και φύτευση των ρεμάτων που έχουν μπαζωθεί ζητούν τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας ότι κατά την χθεσινή νεροποντή, «οι πρώην κοίτες χειμάρρων πλημμύρισαν πρώτες».

Συγκεκριμένα, ανασχεδιασμό του συστήματος αντιπλημμυρικής προστασίας ζητά, με σχετική ανακοίνωση, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με αποκατάσταση και προστασία των χειμαρρικών οικοσυστημάτων, διάνοιξη της κοίτης των ρεμάτων που έχουν καλυφθεί ή μπαζωθεί, ταυτόχρονη αποκατάσταση της φυσικής τους βλάστησης και μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.

«Με ανησυχία διαβάζουμε καταγγελίες για το ότι, τα τελευταία αντιπλημμυρικά έργα, δημοπρατήθηκαν το 2011 και επτά χρόνια μετά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία πέρασε η αρμοδιότητα, δεν δημοπράτησε ούτε ένα, ενώ οι μελέτες και οι πόροι υπήρχαν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι από τη χθεσινή πλημμύρα, τα πιο προβληματικά σημεία ήταν και πάλι στα γνωστά σημεία από όπου περνούσαν κατά το παρελθόν οι κύριοι χείμαρροι της πόλης, όπως στον Εύοσμο/Κορδελιό, στην Αγίων Πάντων και στη Μοναστηρίου, στα Δικαστήρια, στην Έκθεση, μπροστά στη ΧΑΝΘ και στον Λευκό Πύργο.
«Η γεωμορφολογία της περιοχής δεν γίνεται να καταργηθεί, όπως καταργήθηκαν οι κοίτες των χειμάρρων που δέχονταν τα νερά της βροχής. Το έδαφος έχει καλυφθεί με τσιμέντο και άσφαλτο έως το τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό και δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει την περίσσεια του νερού. Έτσι, είναι δεδομένο ότι τα νερά των καταιγίδων θα ακολουθούν τους αρχαίους δρόμους του νερού, όταν δεν επαρκεί το υπόγειο δίκτυο απορροής, προξενώντας ζημιές, υλικές και όχι μόνο», υπογραμμίζουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here