Του Νίκου Π. Σώκου

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα πρόβλημα καινούργιο… Χρόνια ψίθυροι επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την τελευταία και για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον από την αλόγιστη εκμετάλλευση του, ειδικότερα από τη βιομηχανική επανάσταση και ύστερα. Είναι γεγονός πως στο παρελθόν στο όνομα της πυρετωδούς βιομηχανικής προόδου και του κέρδους θυσιάστηκε η τύχη των επόμενων γενιών… Στις χρονιές που διανύονται γίνεται ίσως πιο αισθητό από ποτέ το πρόβλημα με οικολογικές καταστροφές όπως εκείνη του Αμαζονίου πριν ένα μήνα περίπου καθώς και εκείνη στη χώρα μας στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, που όπως παραδέχτηκε επιτέλους και ο πρωθυπουργός στο ΓΣ του ΟΗΕ ήταν μια φωτιά διαφορετική και όχι κάτι που οι πυροσβέστες συνήθιζαν καθημερινά να αντιμετωπίζουν. Πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος κι αυτό φάνηκε εντονότατα στις ευρωεκλογές τον Μάη του 2019 όπου οι πράσινοι συγκέντρωσαν συνολικά 74 έδρες! Το πιο αισιόδοξο από όλα όμως καθίσταται το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι με τα μέσα που διαθέτουν αποσκοπούν στην μείωση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πλέον και οι μαθητές!

Πρώτη; Η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ από την Σουηδία, η οποία ξεκίνησε τη λεγόμενη μαθητική κίνηση FridaysForFuture, δηλαδή αποχές μαθητών τις Παρασκευές από τα μαθήματα τους ως διαμαρτυρία γι την κλιματική αλλαγή, κεντρικό σύνθημα το ότι αν οι μεγάλοι κάναν σωστά τη δουλεία τους δε θα χρειαζόταν να χάνουν τα μαθήματα τους για να διαμαρτύρονται για το αυτονόητο. Οι διαδηλώσεις του κινήματος κορυφώθηκαν στις 20 του Σεπτέμβρη με πάνω από 2,4 εκατομμύρια διαδηλωτές παγκοσμίως. Οι μαθητές τις Ελλάδος επίσης έκαναν δυναμικό ξεκίνημα στις 20 του Σεπτέμβρη καθώς κι συνεχίζουν κάθε Παρασκευή να οργανώνονται τόσο στην πλατεία συντάγματος όσο και γενικότερα σε πόλεις της Ελλάδος.

Μιλώντας με έναν μαθητή τρίτης λυκείου, τον Πέτρο Αποστολάκη, ο οποίος μαζί με το Κίνημα Μαθητών που είναι μέλος καθώς και σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές και μαθητικές κινήσεις μας δίνει μια εικόνα για το πώς κατανοείται το πρόβλημα από τους μαθητές της Ελλάδος οι οποίοι συμμετέχουν στη δράση:

*Πέτρο μίλησε μας λίγο για το ποια είναι η ευθύνη των νέων παιδιών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, πώς μπορούν οι νέοι να βοηθήσουν στον περιορισμό του προβλήματος;
-Νομίζω πως την ευθύνη μας εκφράζει απόλυτα μία φράση: Τη γη δεν την κληρονομούμε από τους προηγούμενους, τη δανειζόμαστε από τους επόμενους. Είναι, λοιπόν, χρέος όλων μας να την προστατέψουμε και μαζί με αυτή τους ίδιους τους εαυτούς μας, πόσο μάλλον τα παιδιά που θα γεννηθούν τα επόμενα χρόνια. H κλιματική αλλαγή άλλωστε δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην στέγαση, την τροφή, την ζωή.

*Τι σημαίνει για τον προοδευτικό χώρο η τόσο μεγάλη συγκέντρωση των μαθητών στην πλατεία συντάγματος;
-Η συμμετοχή όλων αυτών των μαθητών στις κινητοποιήσεις μας, έδειξε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι προοδευτικό. Είναι προοδευτικό, όμως, όχι στα πλαίσια μίας έντονης κομματικοποίησης παρά στα πλαίσια μίας ιδεολογικής αφύπνισης και ταύτισης όλων αυτών των παιδιών με τις ιδέες της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας του κοινωνικού κράτους. Ένα από τα κύρια συνθήματα μας άλλωστε ήταν το «What do we want? Climate Justice». Και με την «Οικολογική Δικαιοσύνη» εννοείται βέβαια και η «Κοινωνική».
Το μαθητικό αυτό κίνημα, όμως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσει αυτόν τον αυθορμητισμό του, αυτή την αθωότητα και την ομορφιά ενός κινήματος καθαρά μαθητικού μακριά από «σωλήνες» και μικροπολιτικές πρακτικές.

*Τέλος τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από τη σημερινή συγκέντρωση, τόσο στην παγκόσμια κοινότητα όσο και στην νέα Ελληνική κυβέρνηση;
-Νομίζω πως το μήνυμά μας ήταν ξεκάθαρο. Δεν είμαστε η γενιά των κολλημένων στις ηλεκτρονικές συσκευές παιδιών. Είμαστε η γενιά η οποία με την βοήθεια των συσκευών αυτών είναι ικανή να φέρει την αλλαγή. Είναι ικανή να ξεκινήσει παγκόσμια κινήματα για θέματα τα οποία την αφορούν, την απειλούν. Είναι αρκετά τολμηρή, ώστε να κοιτάξει τους μεγαλύτερους στα μάτια και να τους πει: Κάντε κάτι τώρα! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα Νίκο…

Τα λόγια του Πέτρου, ηχηρά δημιουργούν μια αίσθηση αισιοδοξίας, θα έλεγε κανείς ότι δε χάθηκε ακόμα τίποτα και η νέα γενιά παρόλο που δεν ευθύνεται, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την περιβαλλοντική απερισκεψία του παρελθόντος. Δυστυχώς η περιβαλλοντική απερισκεψία εξακολουθεί να υφίσταται και σε κάποιες περιπτώσεις… να κυβερνά!

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρθηκε στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού ως το 2028 και στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Ο κος. Μητσοτάκης λοιπόν του “εξωτερικού” παρουσιάζει ένα πραγματικά ελπιδοφόρο πρόγραμμα που φέρει αίσθημα αισιοδοξίας σε όποιον ακούσει την ομιλία του, όμως δυστυχώς για ακόμη μια φορά η πραγματικότητα διαφέρει από τις προσδοκίες, καθώς σε αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό παρουσιάζεται η πρόθεση για χορήγηση επιδότησης εξορύξεων Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι ανάπτυξη για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει υποχώρηση του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος, προς όφελος κάποιων εταιρειών.

Ευτυχώς για την Ελληνική κοινωνία αλλά και για τον κόσμο παρόλο που υπάρχουν πολλοί απερίσκεπτοι που για χαλάλι του νεοφιλελευθερισμού και του ελιτίστικου προσανατολισμού, θυσιάζουν ακόμη κι το περιβάλλον, δηλαδή το πολύτιμο αγαθό που δανείζεται η κάθε γενιά. Απέναντι τους στέκονται συνειδητοποιημένα προοδευτικά άτομα όπως η Γκρέτα, ο Πέτρος και άλλοι εκατομμύρια πολίτες και μαθητές, οι οποίοι εκτός από απήχηση κι ανερχόμενη δημοτικότητα έχουν πρόγραμμα και λύση για των περιορισμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here