Οικογένεια Αιγυπτίου ζητεί αποζημίωση για τους θανάτους από κρύο και μαγκάλια στη Μόρια

Οι συγγενείς ενός 20χρονου Αιγυπτίου που πέθανε (όπως και άλλοι δύο) απο το μαγκάλι του στη Μόρια, ζητεί αποζημίωση απο το ελληνικο δημόσιο.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που κάποιος στρέφεται νομικά κατά του ελληνικού κράτους διεκδικώντας αποζημίωση για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου.

Ο Άχμεντ Ελγκαμάλ γεννήθηκε το 1997 και είχε  ξεκινήσει σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων  όμως, «λόγω των πενιχρών πόρων του και της πίεσης που αισθανόταν από τους καθεστωτικούς περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρίδα του», αναφέρει η αγωγή. Το 2016 βρέθηκε στην Τουρκια και εν συνεχεία αρχές  Δεκεμβρίου του 2016 πέρασε με μια φουσκωτή βάρκα, μαζί με άλλους 12 στη Λέσβο.

Ο 19χρονος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του από τον καταυλισμό της Μόριας και είπε ότι μενει σε αντίσκηνο, έλεγε ότι  περίμενε καθημερινά επί ώρες στην ουρά για το συσσίτιο, μιλούσε για κρούσματα βίας και καθημερινούς διαπληκτισμούς και μαχαιρώματα.

Οταν χειμώνιασε, τους τηλεφωνουσε και τους μιλουσε κυριως γι την παγωνιά, καθώς στη σκηνή του δεν υπήρχε θερμαντικό μέσο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πέρα από τις πολλές στρώσεις ρούχων που φορούσε, έβαζε από πάνω ένα αδιάβροχο που τους είχαν δώσει στη Μόρια και κυκλοφορούσε τυλιγμένος με μια κουβέρτα. Σε φωτογραφία του από τη Μόρια ο Ελγκαμάλ κάθεται στη σκηνή του με διπλά ρούχα και έχει τυλίξει άλλη μια μπλούζα στο κεφάλι του για να ζεσταθεί κάπως

Στις αρχές Ιανουαρίου 2017 οι σκηνές τους είχαν καλυφθεί με χιόνι.  Ο 20χρονος τηλεφώνησε στους γονεις τους λεγοντας ότι έχει βήχα και πυρετό. Φοβόταν, τους είπε, ότι θα πέθαινε

Πολλοι μετανάστες άναψαν τότε αυτοσχέδια μαγκάλια κοντά στις εισόδους των σκηνών. Στην αγωγή τους οι γονείς του Αιγύπτιου αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική –παρά την επικινδυνότητά της– ενθαρρυνόταν τότε από τους υπαλλήλους του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης. Ο Ελγκαμάλ έπεσε για ύπνο στη 1.30 π.μ. της 24ης Ιανουαρίου 2017, αλλά δεν ξύπνησε ποτέ.

Σύμφωνα με την κατάθεση στην Αστυνομία του Σύρου πρόσφυγα Μουσταφά Μουσταφά, που έμενε στην ίδια σκηνή, ο Ελγκαμάλ μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι δεν είχε σηκωθεί. «Δεν τον κουνήσαμε γιατί νομίζαμε με τον συγκάτοικό μας ότι κοιμόταν ακόμη», είπε. Στις 16.00 πλέον ανησύχησαν. Είδαν ότι ο Αιγύπτιος ήταν αναίσθητος και παγωμένος, γυρισμένος στο πλάι με τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές. Είχε πεθάνει στον ύπνο του.

Ομως και ο 46χρονος  Μουσταφά πέθανε 4 μέρες μετά στον ύπνο του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο

Κανείς δεν φαίνεται να τους είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν με το αυτοσχέδιο μαγκάλι. Ακολούθησε ο θάνατος από αναθυμιάσεις του Πακιστανού Τζατ Γουαρές Αλί.

Τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα στη Μόρια.

 

 

Τόσο για τον Ελγκαμάλ όσο και για τον Μουσταφά, τα πιστοποιητικά θανάτου ανέφεραν ότι η αιτία θανάτου είναι «απροσδιόριστη, εν αναμονή της τοξικολογικής και ιστολογικής διερευνήσεως».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here