ΟΙΕΛΕ: Προσλαμβάνονται με voucher, γίνονται διευθυντές σε ιδιωτικά σχολεία

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Με όρους σκληρού, ακραίου νεοφιλελευθερισμού λειτουργεί ο τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, με βάση τα όσα προκάλεσαν οι μνημονιακοί νόμοι. Το γεγονός που καταγγέλλει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) για την τοποθέτηση απασχολουμένου μέσω… voucher -για γραμματειακή υποστήριξη- σε θέση διευθυντή από επιχειρηματία – σχολάρχη είναι ένα από τα πλέον ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε έναν τομέα άκρως ευαίσθητο και σημαντικό για την κοινωνία.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, τις προηγούμενες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια η περίπτωση προϊσταμένης ιδιωτικού νηπιαγωγείου των Βορείων προαστίων (ανήκει στη Διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας) η οποία απολύθηκε παράνομα και εκδικητικά διότι διεκδικούσε δεδουλευμένες αποδοχές της. Πέραν, όμως, του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από έλεγχο της υπόθεσης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας διαπίστωσαν το εξής παράδοξο: η εν λόγω εκπαιδευτικός είχε προσληφθεί με πρόγραμμα voucher (!), γεγονός που απαγορεύεται ρητά στην ιδιωτική εκπαίδευση, και μάλιστα είχε τοποθετηθεί σε θέση ευθύνης! Με λίγα λόγια, η διεύθυνση του εν λόγω νηπιαγωγείου παρανόμως τοποθέτησε με πρόγραμμα που προβλέπει πρόσληψη προσωπικού γραμματειακής και διοικητικής στήριξης όχι μόνο ως εκπαιδευτικό, αλλά και ως διευθυντή σχολικής μονάδας!

«Είναι φανερό από το συγκεκριμένο περιστατικό ότι ορισμένοι σχολάρχες βλέπουν το ρόλο του Διευθυντή ως “αχυρανθρώπου” που δεν πρόκειται να παίξει τον εποπτικό, διοικητικό ρόλο που προβλέπει η νομοθεσία, αλλά θα είναι διεκπεραιωτής των εντολών του ιδιοκτήτη. Οι πρακτικές αυτές γεννούν φόβους για εκτεταμένες παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση – καταγγελία της ΟΙΕΛΕ.

Οι ευθύνες της Πολιτείας

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο διορισμός εκπαιδευτικού (πόσω μάλλον διευθυντικού στελέχους) μέσω προγράμματος voucher διέφυγε της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης η οποία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, έχει τεράστιες ευθύνες για το θέμα. Η ΟΙΕΛΕ –καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία- έχει καταγγείλει το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές και θα δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα, σε περίπτωση που δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα και δεν παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι του σχολείου για πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι…

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να καταπολεμηθεί η παρανομία στην ιδιωτική εκπαίδευση και να εκκινήσει η αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαιτήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων.

Επισημαίνεται ότι ο Διευθυντής ενός σχολείου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι αρμόδιος για την τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος, τον έλεγχο κάθε ενδοσχολικής διαδικασίας, έχει την εποπτεία του προσωπικού και της ομαλής λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Επίσης, ο Διευθυντής ενός σχολείου είναι υπεύθυνος για την έκδοση των εκδιδόμενων τίτλων. Για να διασφαλιστούν, λοιπόν, όσα θέτει ως προϋπόθεση η Κομισιόν, θα πρέπει η επιλογή τού να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται πως θα λειτουργεί αυτόνομα και χωρίς πιέσεις για να τηρείται η νομιμότητα.

«Είναι, επομένως, εύλογο ότι πρέπει η επιλογή Διευθυντή σχολικής μονάδας να απεξαρτηθεί από την απόλυτη βούληση του σχολάρχη και να είναι προϊόν μιας αξιοκρατικής διαδικασίας. Ελπίζουμε η ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω» καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΟΙΕΛΕ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here