ΟΗΕ προς Ε.Ε.: Σταματήστε να στέλνετε μετανάστες στη Λιβύη

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε σήμερα από την Ε.Ε. να μην στέλνει τους μετανάστες στην Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται και τα στρατόπεδα κράτησης είναι όλο και πιο επικίνδυνα.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Ντομινίκ Μπαρτς, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταναστών.

«Οι άνθρωποι που διασώθηκαν στη Μεσόγειο από την ακτοφυλακή της Λιβύης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν στα στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη», είπε σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να επιστρατευτεί η Ε.Ε. για να σταματήσει «ο πόνος στα στρατόπεδα».

«Ανθρωπιστικά η κατάσταση του κόσμου στα στρατόπεδα είναι καταστροφική, υπάρχει έλλειψη τροφής, νερού και πολλοί χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια», ενώ αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις ένοπλων ομάδων και του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικός Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που στις 4 Απριλίου ξεκίνησε επίθεση με στόχο της κατάληψη της πρωτεύουσας.

Ο Μπαρτς κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να επιτρέπει σε ιδιωτικά διασωστικά σκάφη να συνεχίσουν το έργο τους στη Μεσόγειο, μετά τα νομικά εμπόδια σε ορισμένα από αυτά τόσο από τη Μάλτα όσο και από την Ιταλία, που έχουν κλείσει επανειλημμένα τα λιμάνια τους κατηγορώντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι βοηθούν λαθρεμπόρους.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά των περιορισμών καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους στις προσπάθειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Νέα προσπάθεια ποινικοποίησης των επιχειρήσεων διάσωσης»

Στην 11σελιδη επιστολή της η Υ.Α. ζητά επίσης από την Ρώμη να αποσύρει τις οδηγίες, τις οποίες έχει καταρτίσει για τις διασώσεις στη θάλασσα και οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθούν αύριο, Δευτέρα, στο υπουργικό συμβουλίου της Ιταλίας.

Οι συντάκτες του κειμένου προβλέπουν «ακόμα μία πολιτική προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Αναφερόμενοι σε μία από τις δύο ντιρεκτίβες που έχει εκδώσει ο Ματέο Σαλβίνι για να εμποδίσει τις δραστηριότητες πλοίων των ΜΚΟ τονίζουν πως η πολιτική που χαράζει το υπουργείο του «θέτει σε κίνδυνο» τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούτων άσυλο, καλλιεργεί κλίμα εχθρότητας και ξενοφοβίας και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες».

Την ίδια ώρα πλοίο της Sea Watch περιμένει να ελλιμενιστεί στην Λαμπεντούζα με την οργάνωση να ανακοινώνει ότι σκόπιμα παραβίασε την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά ύδατα για ανθρωπιστικούς λόγους, αφού διέσωσε 47 μετανάστες που ερχόντουσαν από τη Λιβύη.

Την Παρασκευή η Ιταλία δέχτηκε 18 από τους επιβαίνοντες, κυρίως οικογένειες και τραυματίες, να κατέβουν από το πλοίο αλλά εξακολουθεί να αρνείται την μεταφορά των υπολοίπων.

Όμως, η γερμανική ΜΚΟ ανέφερε πως και οι άλλοι, μεταξύ των οποίων μιας έγκυος γυναίκα και ένα άτομο με αναπηρία, έχουν εξίσου ανάγκη να κατέβουν καθώς έχουν παρουσιάζουν σημάδια αφυδάτωσης κι ότι ορισμένοι έχουν υποστεί τραύματα πριν ή αφού αποβιβάστηκαν στη πλοίο.

Αλλά ο Σαλβίνι δήλωσε χθες ότι η είσοδος στη χώρα του επιτρέπεται μόνο σε παιδιά και ασθενείς διαμηνύοντας πως η ισχύει η απαγόρευση της εισόδου στα χωρικά ύδατα για την Sea Watch. «Ποτέ, όσο θα είμαι υπουργός Εσωτερικών, το πλοίο δεν θα μπει σε ιταλικό λιμάνι» είπε αργότερα από το Μιλάνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here