ΟΗΕ: Καταγγέλλει υπερβολική χρήση βίας και θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Βενεζουέλα

«Υπερβολική χρήση βίας» στη Βενεζουέλα καταγγέλλει ο ΟΗΕ και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 46 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 ανθρώπους, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν κρατούμενοι.

Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μακρόθεν και στον Παναμά, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ’ αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.

«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρονται να έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.

«Ανησυχούμε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και αυτές οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να μειώνονται, έτσι ανησυχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία αυτό προχωρεί», δήλωσε επίσης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασάνι.

«Η ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρουμε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here