ΟΗΕ: Η πανδημία μπορεί να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια Αφρικανούς

Σήμα κινδύνου από τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην Αφρική, την ώρα που απόδιδει τα εύσημα για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε σήμερα, ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί ότι «η πανδημία απειλεί τις προόδους που έχουν σημειωθεί στην Αφρική. Θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες και θα εντείνει την πείνα, τον υποσιτισμό και την ευαλωτότητα απέναντι στην ασθένεια» και ότι εκατομμύρια άνθρωποι «ενδέχεται να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια».

Υπ’ αυτό το πρίσμα καλεί σε αυξημένη «διεθνή αλληλεγγύη» προς την ήπειρο και επισημαίνει πως «οι χώρες της Αφρικής θα πρέπει να έχουν την ίδια άμεση, ίση και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε εμβόλιο ή θεραπεία βρεθεί, τα οποία θα πρέπει να θεωρηθούν παγκόσμια δημόσια αγαθά».

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενίσχυση των συστημάτων υγείας στην Αφρική, για επάρκεια σε προμήθειες τροφίμων, προστασία της εργασίας, ενίσχυση της εκπαίδευσης και σε προσπάθειες  για αποφυγή μιας δημοσιονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες η Αφρική χρειάζεται περισσότερα από 200 δισ. δολάρια για να αντιμετωπίσει τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, γι΄αυτό και ζήτησε να βρεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του χρέους των αφρικανικών χωρών, «ξεκινώντας από ένα γενικό πάγωμα του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Αφρική «αντέδρασε άμεσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων που έχει ανακοινωθεί είναι μικρότερος από αυτόν που φοβόμασταν». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 2.500 νεκρούς στην Αφρική».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RFI. Στη συνέντευξη ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτίμησε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα όφειλαν να πάρουν «μαθήματα» από τα «πολύ θαρραλέα προληπτικά μέτρα» που πήραν κάποιες αφρικανικές χώρες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Χάρη στις αποφάσεις που πήραν «στην αρχή» της κρίσης, η εξάπλωση της πανδημίας έγινε «κατά τρόπο πολύ πιο αργό», τόνισε.

Η Αφρική μετράει περίπου 3.000 καταγεγραμμένους θανάτους και περίπου 88.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here