ΟΗΕ: Χάος στα ελληνικά νησιά από τους πρόσφυγες. Η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Στα ελληνικά νησιά επικρατεί πλήρες χάος», υπογράμμισε ο ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, αποτυπώνοντας το οξύ πρόβλημα των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα την οποία κάλεσε να το ελέγξει. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιούλιο έφθασαν στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες.

«Έπειτα από μια-δυο ημέρες οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα», πρόσθεσε. «Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Υστερα από επίσκεψη  που πραγματοποίησε σε Λέσβο, Κω και Χίο, ο Κοστέλ κάλεσε και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα.

Ο Κοστέλ ανέφερε ότι ουδέποτε έχει δει τέτοια κατάσταση για την οποία εξέφρασε την ανησυχία του. «Ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε πρώτη προτεραιότητα είναι» να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν άλλα Καλαί αλλού στην Ευρώπη. Πολλοί μετανάστες κατευθύνονται προς αυτό το γαλλικό λιμάνι και τουλάχιστον 10 έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να εισέλθουν στη Βρετανία μέσω της σήραγγας της Μάγχης».

Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here