Oι Βρετανοί επιμένουν ότι και για το δεύτερο ζευγάρι που δηλητηριάσθηκε φταίνε οι Ρώσοι

Ενα ζευγάρι Βρετανών βρέθηκε προ εξι ημερών  σε κωματώδη κατάσταση,  σε απόσταση ενός χιλιομετρου απο την περιοχή στην οποία ζούσε και είχε δηλητηριαστεί ο κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ (ο Ρώσος δούλευε για λογαριασμό Αμερικανών και Βρετανών  και φυλακισθηκε στη Ρωσία για κατασκοπεία, αλλά «ανταλλάχθηκε» και ζουσε από χρόνια στη Βρετανία). Προ 4 μηνών είχε βρεθεί σε παγκάκι, μαζί με την κόρη του, σε κωματώδη κατάσταση και προ διμήνου άρχισαν σταδιακά να συνέρχονται και οι δύο.

Οι Βρετανοί εξαρχής απέδωσαν και το νέο περιστατικό στους Ρώσους παρότι το ζευγάρι που νόσησε τώρα δεν έχει καμία σχέση με το «χώρο» της κατασκοπείας.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι και σε αυτή την περίπτωση προκειται για το  νευροπαραλυτικό παράγοντα νόβιτσοκ  που είχε βρεθεί και στον οργανισμό του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Τότε οι Βρετανοί έκριναν ότι οι δύο Ρώσοι εκτέθηκαν στον τοξικό παράγοντα είτε στο σπιτι τους (στην είσοδό του συγκεκριμένα) είτε στο εστιατόριο που έτρωγαν συχνά -είχαν βρεθεί πάντως αναίσθητοι σε γειτονικό παγκάκι.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής Ασφάλειας μαλιστα σημερα κάλεσε τους Ρώσους να δώσουν πληροφορίες για να προληφθούν άλλα περιστατικά «γιατί το νόβιτσοκ μπορεί σε ελάχιστη ποσότητα να εξοντώσει εκατοντάδες ανθρώπους»

Ενώ όμως στην περίπτωση Σκριπάλ το κινητρο «έδενε» με το σενάριο κατασκοπείας, οι δυο Βρετανοί (ζευγάρι) που δηλητηριάστηκαν προ εξι ημερών, δεν έχουν (απ΄όσο γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι τουλάχιστον) καμία σχέση με καμία μυστική υπηρεσία. Πιθανον οι Βρετανοί να πιστεύουν ότι αυτός που διακινησε αρχικά το νόβιτσοκ και δηλητηρίασε τους δυο Ρώσους εκθέτοντάς τους σε αυτό, κατά λάθος μόλυνε και άλλες επιφάνειες.

Θύματα της τελευταίας έκθεσης στο νόβιτσοκ ήταν η 45χρονη Dawn Sturgess, και ο 45χρονος σύντροφός της  Charlie Rowley, που το τελευταίο διάστημα ήταν άνεργοι, είχαν παιδιά από προηγουμενους γάμους και είχαν γίνει σύντροφοι προ διμήνου. Προτού καταρρεύσουν είχαν πάει βόλτα σε ένα πάρκο -όμως όχι στο ίδιο παρκο που είχε βρεθεί σε κωματώδη κατάσταση ο Σκριπάλ και η κόρη του. Οι Βρετανοί αναρωτιώνται πόσο ασφαλείς είναι αν π.χ. η σύριγγα ή το δοχείο ή άλλα σύνεργα  που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τους Ρώσους έχουν πεταχτεί σε πάρκα και σε άλλα δημόσια σημεία.

Η Dawn, μητέρα τριών παιδιών, ζούσε μέχρι πρόσφατα σε κέντρο αστέγων, περίπου 300 μέτρα από το παγκάκι στο οποίο είχαν καταρρευσει οι Σκριπάλ -ο χώρος εκείνος τότε είχε αμέσως απομονωθεί σε «καραντίνα» όμως.

Ενας φίλος τους (που δεν ξέρουμε όμως πόσο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών είναι) είπε ότι είδε την Dawn  και το σύντροφό της να αγγιζουν κάτι στο άλσος και μετά άρχισαν να παραπατάνε ζαλισμένοι και να βγάζουν αφρούς απο το στόμα, κατι που σίγουρα δεν ευσταθεί, μια που ο άνδρας κατέρρευσε πολύ αργότερα.  Αλλος φίλος τους, που επισης δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστος είναι, είπε

«Κατέρρευσε η Ντάουν και την παρέλαβε στις 10 το πρωι ασθενοφόρο. Δεν ξεραμε τι είχε.   Η γυναίκα δεν κάνει χρήση ναρκωτικών, το λεω γιατί κάποιοι είπαν ότι έπαιρναν ηρωϊνη,  ενώ είχαμε πάει στο πάρκο την προηγούμενη μέρα απλώς για να λιαστούμε. Εγώ και ο  Τσάρλι πήγαμε στην εκκλησία και σε ένα φαρμακειο και μετά σκεφτήκαμε  να της πάμε ρούχα στο νοσοκομείο, οπότε γυρίσαμε σπίτι. Ξαφνικά, ο Τσάρλι άρχισε να παραπατάει, κοκκινισαν τα μάτια του, παραμιλούσε, είχε παραισθήσεις και μετά άρχισε να φέρεται σαν ζόμπι και έπεσε πάνω στον τοίχο. Ειδοποίησα ασθενοφόρο και τον πήραν κι εκείνον για το νοσοκομείο.»

Οι αστυνομικοί στην αρχή θεώρησαν ότι το ζευγάρι είχε πέσει θύμα νοθευμένων ναρκωτικών  ή και ότι ίσως έκανε χρήση ναρκωτικών με μολυσμένη σύριγγα, ομως τα συμπτώματα γρήγορα τους έστρεψαν στο νόβιτσοκ.

Αναμένεται σήμερα συνέντευξη τύπου της βρετανικής αστυνομίας, και ίσως δοθούν περισσοτερες πληροφορίες.

Πάντως ανακοινώθηε δημοσίως προς τους πολιτες της περιοχής, ότι αν και έχει γίνει ένα είδος «απολύμανσης» από τους Σκριπάλ και μετά,  είναι σκόπιμο να μην αγγίζουν αντικείμενα στο δρόμο. Οι δε χρήστες ηρωϊνης έχουν ενημερωθεί να μην αγγίζουν καμία σύριγγα και να έχουν μαζί τους σύριγγες μιας χρήσης ή πάντως δικες τους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here