Ζωή: Βέτο Στουρνάρα στη χορήγηση στοιχείων βάσει διατάγματος της χούντας!

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

Για ποιο λόγο, τελικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, την Τετάρτη; Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος εξαιτίας του οποίου η Πρόεδρος της Βουλής «χτύπησε κόκκινο» με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ);

Οσο και αν φιλομνημονιακά ΜΜΕ επιχείρησαν για πολλοστή φορά να διαμορφώσουν μια εικόνα χάους, με τελικό «αποδέκτη» την κυβέρνηση, η αλήθεια απέχει… Ο κ. Π. Παυλόπουλος δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Βουλής λόγω της συνάντησης του με τον αυστριακό Καγκελάριο Β. Φάιμαν και η κυρία Κωνσταντοπούλου ξέσπασε κατά του κ. Γ. Στουρνάρα μεταξύ άλλων επειδή, όπως αποκάλυψε, ο Διοικητής της ΤτΕ αρνήθηκε να παράσχει προς την Επιτροπή στοιχεία για τη διερεύνηση της αλήθειας σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος επικαλούμενος το απόρρητο βάσει νομοθετικού διατάγματος της χούντας!

Οσον αφορά στο θέμα Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, σήμερα, νωρίς το πρωί, ενημέρωσε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί «στην καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους της Βουλής λόγω της συνάντησης με τον Καγκελάριο της Δημοκρατίας της Αυστρίας κ. Werner Fayman». Στην επιστολή του, την οποία πολλά συστημικά ΜΜΕ δεν ανέδειξαν, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Παρακαλώ να διαβιβάσετε στα μέλη της Επιτροπής την εκ μέρους μου ειλικρική αναγνώριση της επιστημονικής τεκμηριωμένης συμβολής τους ως προς τα αίτια που οδήγησαν στην διαμόρφωση του δημόσιου χρέους της Χώρας μας. Όπως, επίσης, παρακαλώ να καταστήσετε σαφές ότι ισχύουν, στο ακέραιο, τα όσα επισήμανα κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, στις 4.4.2015, κυρίως ως προς τ΄ αδιαμφισβήτητα, κατά το Σύνταγμα μας, δεδομένα της δημοσιονομικής μας κυριαρχίας».

Επικαλέστηκε διάταγμα της Χούντας ο Στουρνάρας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αρνούμενη να παραλάβει την έκθεση της Τράπεζας για την νομισματική πολιτική,  την οποία ο κ. Στουρνάρας είχε στείλει σε «στικάκι». Πέρα από το γεγονός ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου επέκρινε τον Διοικητή της ΤτΕ για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε να υποβάλει την έκθεσή του (γεγονός το οποίο χαρακτήρισε σαν «ωμή παρέμβαση» του κεντρικού τραπεζίτη στο έργο της Επιτροπής της Βουλής), υπάρχει ένας ακόμη λόγος που αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, στις 21 Μαΐου 2015, η Υποεπιτροπή της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους που έχει αναλάβει τη συλλογή στοιχείων από αρμόδιες αρχές και ιδρύματα ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να χορηγήσει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία για την διεξαγωγή του πλήρους λογιστικού ελέγχου. Ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε στο σχετικό αίτημα με επιστολή του στις 27 Μαΐου 2015. Στην επιστολή του, ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με την κυρία Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι χορηγεί τα στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιοποιηθεί στο ίντερνετ. Για τις κινήσεις των λογαριασμών της ΤτΕ, ο Διοικητής της ΤτΕ παρέπεμπε στο απόρρητο που υφίσταται βάσει Νομοθετικού Διατάγματος (Ν.δ.) της… χούντας.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής, στην επιστολή Στουρνάρα αναφέρονταν τα εξής: «Οι κινήσεις των τηρουμένων στην Τράπεζα της Ελλάδος λογαριασμών του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των κινήσεων από και προς τροφοδότη/τες λογαριασμούς που τηρείται ή τηρούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτονται από το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων του Νομοθετικού Διατάγματος 1059/1971 όπως ισχύει και τυχόν παραβίασή του θα εξέθετε τη διοίκηση και τα στελέχη της τράπεζας στις εκεί προβλεπόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις». «Να θυμίσω», πρόσθεσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, ότι «το 1971 είχαμε Χούντα (…) Αυτή η απάντηση εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που δεν ενεργεί προς το συμφέρον της διαφάνειας και της δημοκρατίας, εκθέτει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here