Οι Τούρκοι θυμήθηκαν και τους «συγγενείς» τους Τατάρους για να «τη βγουν» στους Ρώσους

Ανακοίνωση κατά της Μόσχας εξέδωσε η Άγκυρα, κάνοντας λόγο για «συστηματική καταπίεση των Τατάρων της Κριμαίας», τους οποίους θυμήθηκε επειδή οι Ρώσοι συνομίλησαν στη Μόσχα με Κούρδους πολιτικούς.

Οπότε με τη γνωστή πλέον αμετροέπειά της η παραληρηματική Τουρκία εξέφρασε την ανησυχία για τη… «νέα καταπίεση των Τατάρων στην Κριμαία», την  χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις επιδρομές στα σπίτια των Τατάρων της Κριμαίας και τις συλλήψεις που έγιναν εκεί το πρωί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι κρατήσεις και οι επιδρομές είναι το πιο πρόσφατο ενδεικτικό στοιχείο της «συστηματικής εκστρατείας καταπίεσης και εκφοβισμού εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συγγενείς της, τους Τάταρους της Κριμαίας, οι οποίοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους με ειρηνικά μέσα και προσπαθούν να ακουστούν οι φωνές τους μέσω δημοκρατικών μεθόδων» αναφέρει η ανακοίνωση.

Με τον όρο «Τάταροι της Κριμαίας» οι Τούρκοι αναφέρονται στους μουσουλμάνους που είναι τουρκόφωνοι, αλλά ουσιαστικά είναι «τουρανόφωνοι», δηλαδή μιλούν γλωσσικά ιδιώματα του Τουράν, της γεωγραφικής και όχι εθνικής περιοχής της κεντρικής Ασίας από την οποία ξεκίνησαν το μεσαίωνα και οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί για να εγκατασταθούν τελικά στην Μ. Ασία. Οι δε Τάταροι της Κριμαίας είχαν συμμαχήσει με τους ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι περίπου 238.000 σε ολόκληρη την Ουκρανία και στην Κριμαία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here