Οι Τούρκοι πάνε να προσαρτήσουν εδάφη της Συρίας και εκείνη ζητάει πίσω την Αλεξανδρέττα

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ κινούνται προς προσάρτηση συριακών εδαφών, αλλά ο  υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίν Μουαλέμ, δήλωσε ότι η χώρα του όχι μόνο δεν θα χάσει άλλα εδάφη, αλλά  θα ανακτήσει την Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν, καθώς ο Αλεξανδρος στα τουρκικά είναι Ισκανταρ) που ελέγχεται από την Τουρκία εδώ και 80 χρόνια
Η Αλεξανδρέττα, που ονομάστηκε έτσι για να ξεχωρίζει απο την Αλεξάνδρεια, ως υποκοριστικο, ως <<μικρή Αλεξάνδρεια>>,  με τη συνθήκη της Άγκυρας το 1921, το σαντζάκι της προσαρτήθηκε στο γαλλικό προτεκτοράτο της Συρίας. Αργότερα, το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία μετά από δημοψήφισμα, το οποίο αμφισβητείται έως και σήμερα από τη Συριακή Δημοκρατία.
«Η επαρχία Ισκεντερούν είναι συριακό έδαφος και θα επιστρέψει σε μας», ανέφερε ο Μουαλέμσε για την Αλεξανδρέττα σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media.
Η Τουρκία όταν ανέλαβε τον έλεγχο της Αλεξανδρέττας το 1939 μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από τη Συρία, έστειλε εκεί «καραβιές» ανθρώπων και  τους έβαλαν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα παρωδία, αν θα ήθελαν να γίνει τουρκικό το έδαφος, που μέχρι πριν λίγο κατοικειτο αποκλειστικά σχεδόν απο Σύριους.  Τώρα οι Τούρκοι έχουν βλέψεις και σε άλλα εδάφη, όπως στο Αφριν και οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα.
τουρκικος στρατος που εισβάλλει στην Αλεξανδρέττα το 1939
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Αλεξανδρέττα των ελληνιστικών ετών έγινε στην πορεία Αλ – Ισκεντέρ και τελικά Ισκεντερούν. Οταν έχασαν τον έλεγχό της οι Βυζαντινοί, τον πήραν οι Οθωμανοί. Εντούτοις οι ντόπιοι επαναστατούσαν και η αντιστασή τους κάμφθηκε γύρω στο 1610, χωρις εντούτοις να υπάρχει και πάλι ειρήνευση. Ομως εκεί είχαν βλέψεις και οι Αιγύπτιοι οπότε η περιοχή έγινε πολλες φορές θέατρο μαχών και εμπορικού πολέμου.

 

Ήταν  περιοχή σημαντικότατη για το εμπόριο  με το Χαλέπι (την αρχαία Βέροια), τη Βαγδάτη και την Ινδία.
Όπως και ο σημερινός Λίβανος, και τα Ιεροσόλυμα  έτσι και η Αλεξανδρέττα  έπεσε στα νύχια  Σταυροφόρων και άλλων τυχοδιωκτών,  Βενετών και Γενουατών.  Εμφανισθηκε εκεί αργότερα και η Αγγλία με την εταιρεια της  που ουσιαστικά απέσπασε το μονοπώλιο και έγινε κράτος εν κράτει όχι μονον στην περιοχή αλλά και στην <<μητέρα Αγγλία>> (οι <<αγορές>> πάντα είχαν τον τρόπο τους να υπαγορεύουν πολιτικές).  Η βρετανική εταιρεία ειχε έδρα ουσιαστικά στο Χαλεπι της σημερινής Συρίας και επι 200 χρόνια <<έδενε και έλυνε>> σε όλη την περιοχή με τις πλάτες και των Βρετανών και των Τούρκων. Ομως με τον πρώτο παγκόσμιο πολεμο διαταράχθηκαν οι εκεί ισορροπίες. Η Αγγλία ήθελε την Αλεξανδρέττα για να έχει πρόσβαση και στο Ιράκ ουσιαστικά  αλλά και μέχρι την Ινδία. Τότε εμφανίσθηκαν και οι Γάλλοι και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να ελέγξουν πλήρως την Συρία.  Οι Γερμανοί (σύμμαχοι των Τούρκων τότε)  δεν ήθελαν με τίποτα να πάρουν την Αλεξανδρέττα οι Αγγλοι. Με την ηττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α Παγκόσμιο,  οι Γάλλοι άρπαξαν όλη την Αλεξανδρέττα  και τη Συρία και το Λιβανο. Ο Β Παγκόσμιος Πολεμος όμως ξανάλλαξε τις ισορροπίες και αμέσως μόλις αποχώρησαν οι Γάλλοι από εκεί, ενώ στην κυρίως Συρία οι Τουρκοι δεν μπορεσαν να απλωθούν, εντούτοις της άρπαξαν ενα μεγάλο κομμάτι της παραλίας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here