Οι τουρκικοί προκλητικοί χάρτες που καταλύουν αυθαίρετα την κυπριακή ΑΟΖ και αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η Τουρκία στη προσπάθεια της να εξηγήσει ότι η δράση της στην περιοχή είναι «καθόλα νόμιμη», πραγματοποίησε  την τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα, στην οποία συμμετείχαν διπλωμάτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και Ελλάδας και δίνει στη δημοσιότητα τους αυθαίρετους δικούς της χάρτες.

Στους χάρτες αυτούς που δημοσιεύει το CNNTurk,  η Άγκυρα προβάλλει τις προθέσεις της Άγκυρας αναφορικά με τις εργασίες τόσο του «Πορθητή» όσο και του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρώτος χάρτης του CNNTurk που δείχνει τις θέσεις των «Πορθητή» – «Μπαρμπαρός».

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης – briefing, οι Τούρκοι διπλωμάτες εξήγησαν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο:

  • Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης.
  • Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας.
  • Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Ο δεύτερος χάρτης του CNNTurk που δείχνει τις παραπάνω σηματοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ:

Κυπριακή ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή πλευρά κινείται με μεθοδικότητα, χωρίς να υπάρχει βιασύνη ως προς τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν κατά της Τουρκίας, ενώ στις Βρυξέλλες ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

Το «γκριζάρισμα» της κυπριακής ΑΟΖ από τους Βρετανούς

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν ανέφερε πως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι «υπό αμφισβήτηση», μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here