Οι Times κάνουν θέμα την εξαφάνιση (;) 2 Τούρκων κομάντο που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας

Η δικηγόρος  Σταυρούλα Τομαρά που ειχε αναλάβει και <<τους οκτώ>> λέει πως δεν έχει καμια επαφή με τους εντολολοδόχους της δυο άλλους Τούρκους κομάντο  και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει γίνει ανταλλαγή με άλλους φυλακισμένους από την Τουρκία.  Διαψεύδουν, όμως,  τα περί εξαφάνισης οι δικηγόροι τους, λέγοντας ότι η κυρία Τομαρά δεν εκπροσωπεί πλέον κανέναν

Αυτά γράφουν κοντολογής οι Times επικαλούμενοι κυρίως τη μαρτυρία της Ελληνιδας δικηγόρου.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρουν οι Times, σύμφωνα με τη δικηγόρο  Σταυρούλα Τομαρά, οι δύο αξιωματούχοι αγνοούνται από τις 20 Αυγούστου. Πρόκειται για τους Halit Cetin και  Fatih Arik που ήρθαν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο  όταν η μονάδα τους (μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016) μπήκε στο στόχαστρο. Οι άνδρες που χαρακτηρίστηκαν «Νο1 δημόσιοι εχθροί» από την τουρκική κυβέρνηση, ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμειναν στη φυλακή για παράνομη είσοδο στην χώρα, επί 18 μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Σταυρούλα Τομαρά, στις 20 Αυγούστου έληγε κανονικά η εντολή κράτησής τους και πήγε να τους πάρει, αλλά  εξαφανίστηκαν και μπορεί να γύρισαν στην Τουρκία, μέσω μίας ανταλλαγής κρατουμένων.

«Αμφιβάλλω πραγματικά για το αν οι δύο κομάντο είναι στην Ελλάδα πια», λεει η κ. Τομαρά. «Είτε έχουν μεταφερθεί σε μια τρίτη χώρα, είτε απελάθηκαν πίσω στην Τουρκία. Κανείς δεν έχει την εξουσία να μεταφέρει τους πελάτες μου σε οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία. Θα έπρεπε να έχουν αφεθεί ελεύθεροι».

Ισχυρίστηκε ότι οι πελάτες της ενδέχεται να έχουν απομακρυνθεί υπό παρόμοιες συνθήκες με τρεις από τους συντρόφους τους, που έφτασαν μαζί τους  στην Ελλάδα με τον Cetin και τον Arik, αλλά σχεδόν αμέσως <<άνοιξε η γη και τους κατάπιε>>.

«Την ημέρα που οι τρεις προαναφερόμενοι  συνελήφθησαν και ζήτησαν πολιτικό άσυλο,  μεταφέρθηκαν σε ένα τοπικό ξενοδοχείο. Τους σέρβιραν δείπνο και καθώς έτρωγαν, μια ομάδα Ελλήνων κομάντος με κουκούλες μπήκαν στο δωμάτιό τους, τους έδεσαν και τους επέστρεψαν στην Τουρκία», υποστηρίζει η ίδια.

Η κυρία Τομαρά ανέφερε επίσης ότι τα ίχνη των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016,  επίσης χαθηκαν από την στιγμή που μεταφέρθηκαν από ένα στρατόπεδο στον Άγιο Ανδρέα, στα περίχωρα της Αθήνας.

Ο κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος, ανώτερος εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε πως η εντολή απελευθέρωσης των Cetin και Arik ήρθε την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι δύο άνδρες «μεταφέρθηκαν αμέσως σε μυστική τοποθεσία μετά από αίτημα που υπέβαλαν στις αρχές για την προστασία τους». Αρνήθηκε  να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της κας Τομαρά.

Ο λοχίας του ηλεκτρονικού πολέμου Fatih Arik, κι ο αρχιλοχίας Πεζικού Halit Cetin, με καταγωγή από την Ξάνθη, υπηρετούσαν στο επίλεκτο σώμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορντό μπερελί. Δηλαδή σε αυτό, που κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είχε αναλάβει να εκτελέσει στη Μαρμαρίδα τον πρόεδρο Ερντογάν. Μετά την Ορεστιάδα, όπου είχαν παραδοθεί, είχαν μεταφερθεί στο Μεταγωγών στη Θεσσαλονίκη.

Τους τελευταίους μήνες κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα.

Διαψεύδουν οι δικηγόροι ότι αγνοούνται δύο από τους 8 Τούρκους

Κανείς από τους οχτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο δεν έχει εξαφανιστεί δηλώνουν κατηγορηματικά οι δικηγόροι του διαψεύδοντας κατηγορηματικά σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι συνήγοροι των οχτώ τούρκων στρατιωτικών διευκρίνιζαν δε ότι η δικηγόρος Σταυρούλα Τομαρά την οποία και επικαλείται για το θέμα η βρετανική εφημερίδα, δεν υπερασπίζεται πλέον κανέναν εκ των οχτώ Τούρκων.

Όμως δεν λένε τίποτα για τους άλλους δυο που εκπροσωπεί η κ Τομαρά ή για τους τρεις που επίσης η ίδια λέει ότι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.
Η Σταυρούλα Τομαρά που έχει ζήσει 5 χρόνια  στην Τουρκια και γνωριζει τουρκικα, αλλά που κατά σύμπτωση  ο πατέρας της ήταν και στρατιωτικός χειριστής ελικοπτέρων , ανέλαβε αρχικά  <<τους οκτώ>> και εν συνεχεία τους δύο λογω των ουσιαστικών και τυπικών προσόντων της. Οταν δεν μπορουσε να έρθει σε επικοινωνια με τους δύο προ τριμηνου έστειλε εξώδικο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο τότε υπουργός Δ. Τόσκας, είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Είναι εμφανές το επαγγελματικό ή όποιο άλλο ενδιαφέρον της δικηγόρου Σταυρούλας Τομαρά να προβληθεί δημόσια ως υπερασπιστής των δύο Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν είναι όμως δικαίωμά της να εγκαλεί αναληθώς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για παρεμπόδιση του δικηγορικού της λειτουργήματος και να καλλιεργεί μύθους. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αποδεικνύεται εγγράφως ότι δεν είναι εντολοδόχος των δύο φερόμενων από αυτήν ως πελατών της»!

Είχε προηγηθεί εξώδικο της κυρίας Τομαρά, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μέσω του οποίου ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρεμποδίζει την πρόσβασή της στους δύο Τούρκους κομάντος που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Ισχυρίζεται ότι τους εκπροσωπεί νομικά, με γραπτή εντολή των οικείων τους, όπως επίσης ότι της δήλωσαν οι ίδιοι πως είχαν έρθει στην Ελλάδα μαζί άλλους τρεις υποτιθέμενους Τούρκους αξιωματικούς, τα ίχνη των οποίων επίσης ισχυρίζεται ότι… έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Όλα αυτά, εδώ και ημέρες το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα διαψεύδει και τονίζει ειδικά για τους δύο Τούρκους κομάντος ότι έχουν άλλον δικηγόρο… και ως εκ τούτου απαγορεύεται η Αστυνομία να της παράσχει τις όποιες πληροφορίες ζητά για εκείνους.

Σε μυστική και ειδικά φυλασσόμενη τοποθεσία βρίσκονται δύο πρώην κομάντο του τουρκικού στρατού, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο τον Φεβρουάριο του 2017, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu.

Οι δύο πρώην βατραχάνθρωποι της «Διμοιρίας Θανάτου», Φατίχ Αρίκ και Χαλίτ Τσετίν, είχαν κατηγορηθεί για το σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και είχαν παραδοθεί πέρυσι στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα έληξε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, φοβούμενοι για τη ζωή τους, ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να μεταφερθούν σε μυστική τοποθεσία έως ότου εξεταστούν από τη δικαιοσύνη οι αιτήσεις ασύλου. Ο κ.Χρονόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου συνεχίζεται κανονικά.

Το πρακτορείο επισημαίνει και το δημοσίευμα των βρετανικών Times, που επικαλούνται τις δηλώσεις της δικηγόρου, Σταυρούλας Τομαρά, η οποία ανέφερε ότι είχε χάση την επαφή της με τους δύο άντρες από τις 20 Αυγούστου, ημέρα που έληξε η εντολή κράτησής τους και πιθανότατα να επέστρεψαν στην Τουρκία μέσω μίας ανταλλαγής κρατουμένων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here