Οι θεσμοί έβαλαν «πάγο» στη κυβέρνηση-Αναβάλλεται έως Σεπτέμβριο και βάλε, το φορολογικό-Αντ΄αυτού έρχονται ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις

Οι θεσμοί έβαλαν πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να φέρει άμεσα για ψήφιση στη βουλή, νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε. Μέχρι χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας, ανήγγειλε και επίσημα τι ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σε βάθος χρόνου βεβαίως. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί τελικά, τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο, διότι οι θεσμοί δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν άμεσα και να εγκρίνουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ετσι, όπως έγινε γνωστό, στη θέση του περίφημου φορολογικού νομοσχεδίου, θα κατατεθεί ένα άλλο, μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει πρωτίστως τροποποιήσεις στην ρύθμιση των 120 δόσεων και ενδεχομένως μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών ενημερώθηκαν για το σύνολο του σχεδιαζόμενου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ορίζοντα τετραετίας., αλλά απάντησαν πως δεν μπορούν να αξιολογήσουν άμεσα τις ελληνικές προτάσεις, λόγω του όγκου των δεδομένων, και δεσμεύτηκαν να απαντήσουν αναλυτικά έως την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.

Τι θα περιέχει το μίνι νομοσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες κύριος στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να διευκολύνει την ένταξη στην ρύθμιση, μειώνοντας την κατώτατη δόση και το επιτόκιο. Ταυτόχρονα σχεδιάζονται πρόνοιες ώστε οι οφειλέτες να μην χάνουν εύκολα την ρύθμιση εάν υποπέσουν σε κάποια λάθη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι θεσμοί είναι θετικοί για τα φυσικά πρόσωπα, αλλά επιφυλακτικοί για αλλαγές στο καθεστώς των επιχειρήσεων που χρωστούν στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι οι αλλαγές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες ή θα φέρουν κέρδη, προσελκύοντας περισσότερους οφειλέτες στην ρύθμιση. Σήμερα έχει ενταχθεί μόλις το 5%.

Με αυτά τα δεδομένα αύριο συνεχίζεται ο κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση. Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Οι επαφές θα αρχίσουν στις 9:00 το πρωί, στην έδρα της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, όπου θα λαμβάνουν χώρα εφεξής οι συναντήσεις με τους θεσμούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here