Οι θεσμοί αξιολογούν ακόμη τις νέες ελληνικές προτάσεις με ρήτρα ρύθμισης του χρέους

Στην τελική ευθεία έχουν μπεί οι εντατικές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών. Η ελληνική πλευρά περιμένει την επίσημη απάντηση-αξιολόγηση των  δανειστών στις επικαιροποιημένες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως ανέφεραν το πρωί της Τετάρτης κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

 

Η ελληνική πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή αναθεωρεί προς τα πάνω το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και το 2016 (από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% το 2016), προτείνει ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσης του ΦΠΑ, εξετάζει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και ενσωματώνει διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία είχαν προτείνει οι θεσμοί.

Η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ, αύξησε τον μεσαίο συντελεστή κατά μία μονάδα και διαμορφώνεται ως εξής:

  • 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
  • 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Με βάση τις παραπάνω προτάσεις προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ ετησίως,  ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Η πρόταση για ρύθμιση του χρέους

Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας,πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT. Δεν δέχεται δηλαδή την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και της δανειακής σύμβασης, έως τον Μάρτιο του 2016,  που πρακτικά θα σήμαινε παράταση του μνημονίου.

Η πρόταση των δανειστών, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αξιοποίηση των 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Τα χρήματα αυτά τα επιστρέψαμε μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου στον ΕFSF και  το πρόγραμμα λήξει στις 30 Ιουνίου, ουσιαστικά «χάνονται» για την Ελλάδα.

Η Ελληνική κυβέρνηση όμως έχει μιαν άλλη λογική για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Για να μην καταστεί εκ νέου όμηρος νέων δανειακών συμβάσεων και μνημονίων που αναγκαστικά τις συνοδεύουν, έχει προτείνει μιά συνολική, τελική λύση του προβλήματος, με ρύθμιση του χρέους που αφορά ειδικά τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, την μετάθεση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, συνολικής αξίας 27 δις ευρώ, με παράλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι θα καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι τον Μάρτιο του 2016, οπότε με δεδομένη την οικονομική ανάκαμψη , θα μπορέσει να προγραμματίσει την σταδιακή επάνοδο στις αγορές. Στο θέμα αυτό, όμως δεν φαίνεται να συμπίπτουν οι απόψεις των θεσμών.

Oι διαρροές 

Μη αξιόπιστη, ασαφή και σχεδόν ίδια με την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θεωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών τη νέα πρόταση, σύμφωνα με διαρροές των δανειστών σε ξένα ΜΜΕ.

Το κείμενο των επτά σελίδων που κατέθεσε σήμερα Τρίτη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αντιμετωπίζεται αρνητικά έλεγαν διάφορά ξένα ΜΜΕ, παρά το ότι η νέα ελληνική πρόταση έχει αναθεωρήσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ προβλέπει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM

 

Τι λέει το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές  σχολίαζαν με νόημα πως «η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει. Στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here