Οι «θεσμοί» αποφαίνονται ότι το ελληνικό χρέος ορθώς διογκώθηκε το 2010

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Εκ των προτέρων φαίνεται ότι οι «θεσμοί» απορρίπτουν οποιαδήποτε, ως προς το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους, διαφορετική -της δικής τους- προσέγγισης, με αφορμή τόσο τις δικαστικές εξελίξεις επί του θέματος, όσο και το πρώτο πόρισμα στο οποίο αναμένεται στις 18 Ιουνίου να καταλήξουν τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους της Βουλής.

Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να φτάνει σε ένα τέλος, οι Βρυξέλλες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα λαμβάνουν χώρα σε σχέση με τα «greek statistics». Μέσω κοινής δήλωσης των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος – ΕΕΣΣ (των «λοχαγών» τους όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν) μοιάζουν να αποδέχονται ότι «όλα καλώς έγιναν» την περίοδο 2009 – 2010, όταν η αρμόδια Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (νυν Ελληνική Στατιστική Αρχή – ΕΛΣΤΑΤ) εκτίμησε ότι η αναλογία χρέους προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) στο 112,9% το 2008 ήταν λάθος και -μετά από νεότερους υπολογισμούς- το προσδιόρισε στο 143,8% το 2010. Φυσικά, το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αιτία για να περάσει η Ελλάδα στην «εποχή των Μνημονίων».

Πιο αναλυτικά, λίγες ώρες μετά τη νέα ανακοίνωση της ηγεσίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, την οποία συνυπέγραφαν ο πρόεδρος κ. Νίκος Κλουβάτος και η γενική γραμματέας του Συλλόγου Φλώρα Καψήλη, κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κ. Ανδρέα Γεωργίου (για «εξάρτηση του από ξένα κέντρα») από την ΕΛΣΤΑΤ δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των Μελών της ΕΕΣΣ για τη δέσμευσή τους στην επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών και στην αξιοπιστία των Ευρωπαϊκών Στατιστικών, και για τις στατιστικές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC) κατέχει νευραλγικό σημείο στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Προεδρεύεται από την Eurostat και αποτελείται από τους εκπροσώπους των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών των κρατών μελών (οι Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών συμμετέχουν ως παρατηρητές).

Παρέμβαση στα εσωτερικά 

Με τη δήλωση τους, τα μέλη της ΕΕΣΣ παρεμβαίνουν στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας αναφέροντας, πρώτον, ότι ο Κανονισμός για την παραγωγή ανεξάρτητων ευρωπαϊκών στατιστικών τροποποιήθηκε μετά από «σοβαρές παρεμβάσεις στην επαγγελματική ανεξαρτησία της στατιστικής υπηρεσίας στην Ελλάδα, που αποκαλύφτηκαν το 2009» και, δεύτερον, ότι είναι «πεπεισμένοι ότι τώρα το Σύστημα είναι δυνατότερο και καλύτερα προστατευμένο» επιτυγχάνοντας την ανεξαρτησία όλων των στατιστικών αρχών. Με απλά λόγια, τα μέλη της Επιτροπής, εμμέσως πλην σαφώς, υποστηρίζουν -πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο ελληνικό κοινοβούλιο και την ελληνική Δικαιοσύνη- ότι τα στοιχεία για το ελληνικό Δημόσιο Χρέος, το οποίο «εκτοξεύτηκε» με τους νεότερους υπολογισμούς του 2009, είναι ορθά.

Στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζουν την… ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, «όπου η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και κάποια στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου του νυν προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζουν να αμφισβητούνται υπό την επαγγελματική τους ιδιότητα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες πολιτικές συζητήσεις και εξεταστικές και δικαστικές διαδικασίας σχετικά με τις δράσεις που ανέλαβε η ΕΛΣΤΑΤ και με στατιστικές που επανειλημμένως έχουν περάσει τους ελέγχους ποιότητας που εφαρμόζονται από τη Eurostat για τη διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με την Ενωσιακή νομοθεσία».

Στη δήλωση τους καταλήγουν αναφέροντας: «Αναγνωρίζουμε την ξεκάθαρη βελτίωση που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό στατιστικό σύστημα κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η οποία αποτυπώνεται ιδίως με τη δημοσίευση από τη Eurostat των στοιχείων ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας σταθερά χωρίς επιφυλάξεις ούτε τροποποιήσεις από τη Eurostat από τον Νοέμβριο του 2010 και εντεύθεν». Τέλος, τα μέλη της ΕΕΣΣ στέλνουν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση με αφορμή και τις φήμες περί προσπάθειας αντικατάστασης του, τονίζοντας ότι «ο διορισμός νέου προέδρου πρέπει να ακολουθεί διαφανή διαδικασία και να βασίζεται αποκλειστικά σε επαγγελματικά κριτήρια». «Το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θα παρακολουθεί πολύ στενά της περαιτέρω εξελίξεις στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα», καταλήγουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here