Οι συγγραφείς των νότιων οριζόντων

 

Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη

Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε ότι σε πολλούς τόπους και παραλλήλους, η έννοια του γεωγραφικού νότου,  διαπιστώνεται εύκολα και θεωρείται διακριτή, κατά ένα τρόπο. Αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αμερικάνικος Νότος, ο πολύπαθος αυτός χώρος της  ατελείωτης ηπείρου, είχε εδώ και κάποιους αιώνες και  για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, έχει ακόμα και σήμερα τη δική του δυναμική, ίσως λόγω των πολλαπλών, πολυποίκιλων  και επώδυνων βιωμάτων,  η οποία πέραν των άλλων επηρέασε δεόντως και μάλιστα  έδωσε την αναγκαία  ώθηση και για την περίφημη ‘Αναγέννηση του Χάρλεμ’, η οποία όπως καλά γνωρίζουμε δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στη λογοτεχνία, αλλά άπλωσε τα φτερά της σε πολλαπλά πεδία των γραμμάτων και των τεχνών. Θα μπορούσαμε την ίδια στιγμή να μεταφερθούμε στην απ’ εδώ  όχθη του Ατλαντικού, στην Ιταλία συγκεκριμένα, και να δούμε την περίπτωση του πρόσφατα αποχωρήσαντα από τα εγκόσμια, Αντρέα Καμιλλέρι (1925- 17 Ιουλίου 2019). Μακρυά από το ιταλικό κλεινόν άστυ, ανέπτυξε και ξεδίπλωσε το δικό του ταλέντο και μάλιστα  κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην προτίμηση των συμπατριωτών του, αλλά και σε μεγάλο άλλο αριθμό χωρών,  γράφοντας και δημοσιεύοντας ελκυστικές αστυνομικές ιστορίες σε μια διάλεκτο αμιγώς ‘σικελική’, δύσκολη κάποιες φορές και στους Ιταλούς, τουτέστιν πλημμυρισμένης από ιδιωματισμούς της σικελικής υπαίθρου, μαζί φυσικά με τον απαραίτητο καυτό ήλιο, τη διπλανή εκμαυλιστική θάλασσα και τις καθημερινές ιδιορρυθμίες των κατοίκων της.

Το ίδιο, θα μας επιτρεπόταν να ισχυρισθούμε,  ισχύει και για τη δική μας νησιωτική ως επί το πλείστον χώρα, με τις μικρές νησιωτικές κυψέλες του νότου, μακράν της πρωτεύουσας. Σε όλα σχεδόν τα απομακρυσμένα γεωγραφικά μετερίζια ζουν άνθρωποι οι οποίοι ή το επέλεξαν ή αναγκάστηκαν,  για διάφορους λόγους ο καθένας, και οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε πολύπλευρες πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι συγγραφείς αυτοί, παράλληλα με το επάγγελμά τους, απλώνουν τα ανήσυχα ενδιαφέροντά τους και σε άλλα πεδία. Πολλές δεκαετίες πριν, η κρατική τότε τηλεόραση, είχε δώσει φωνή στους  συγγραφείς των περισσότερων επαρχιακών πόλεων, αλλά κάπου η συνέχεια δεν υπήρξε η αναμενόμενη παρά τις διαχρονικές και μεγαλόστομες εξαγγελίες των εκπροσώπων του πολιτικού μας συστήματος. Σήμερα, πάντως με την χρήση του παντοδύναμου διαδικτύου, πολλά πράγματα δείχνουν να αλλάζουν, ευτυχώς επί τα βελτίω. Στο γεωγραφικό χώρο που ζει ο γράφων, στο Ηράκλειο της Κρήτης, συγκεκριμένα, πολλοί συγγραφείς κάνουν την παρουσία τους καθημερινά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα δρώμενα της πόλης, αλλά και αλλαχού. Πολλοί γράφουν και αρθρογραφούν σε καθημερινές τοπικές εφημερίδες, όπως για παράδειγμα, την ιστορική ‘Πατρίς’, άλλοι σε γνωστότερες των Αθηνών, κάποιοι σε ενδιαφέρουσες και  υψηλού επιπέδου και περιεχομένου ιστοσελίδες, και φυσικά αρκετοί προχωρούν σε εκδόσεις των βιβλίων τους είτε μέσω των εκδοτικών συγκροτημάτων των Αθηνών, είτε επί ιδιωτικής βάσεως.

Εσωτερικό κεντρικού βιβλιοπωλείου στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2018)

 

Ορισμένοι εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε αμιγώς τοπικά και λαογραφικά θέματα, μερικοί σε αρθρογραφία, δοκίμια, βιβλιοκριτικές, πεζογραφία, λαογραφία, αρκετοί σε ιστορικά θέματα που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της Κρήτης, και λιγότεροι σε ζητήματα διαχρονικά και διεθνή.  Μερικοί κατάγονται από άλλα μέρη αλλά εγκαταστάθηκαν εδώ για τον δικό του λόγο ο καθένας,  και πολλοί είναι βεβαίως γέννημα και θρέμμα του τόπου. Επί του παρόντος, πάντως, δεν διαφαίνεται κάποια λογοτεχνική συγγένεια σε όλους αυτούς. Κάθε ένας συγγραφέας αναπτύσσει και εξελίσσει το δικό του λογοτεχνικό ενδιαφέρον,  και το ευτύχημα είναι ότι αρκετοί άρχισαν να γίνονται γνωστοί και στην πολύβουη και αδηφάγο πρωτεύουσα. Θα μπορούσα να αναφερθώ εν τάχει σε κάποια ονόματα, αλλά σίγουρα θα αδικούσα πολύ περισσότερα. Δεν μπορώ όμως να μην εστιάσω τη σκέψη μου, κλείνοντας ετούτο το σημείωμα, σε κάποιους πραγματικά σπουδαίους συγγραφείς, πάλι χωρίς αναφορά ονομάτων εδώ,  οι οποίοι για διάφορους λόγους πέρασαν ή θα περάσουν στην λήθη, ελπίζοντας πως στο μέλλον να υπάρξουν, σε αυτή την κατηγορία, σαφώς λιγότεροι!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here