Οι Σαουδάραβες θέλουν να αποκόψουν σε νησί το Κατάρ και να ρίχνουν πυρηνικα απόβλητα!

Κορυφώνεται και οδηγεί πλέον πιθανον και  σε πολεμο η κόντρα του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και την συντροφιά της (τεσσερα συνολικά κράτη), καθώς απο μένος οι τελευταίοι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κανάλι μήκους 60 χιλιομέτρων, που θα μετατρέπει την χερσόνησο του Κατάρ σε νησί  και εξεφρασαν επιπλέον την πρόθεσή  τους να χρησιμοποιησουν την περιοχή για εναπόθεση πυρηνικών αποβλήτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για qatar

Αποτέλεσμα εικόνας για qatar

Οι Καταρανοί δεν έχουν αντιδράσει επισήμως, αλλά η αποκοπή τους απο την Αραβια και η μετατροπή τους σε νησι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι ανεπίτρεπτη.

Στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, αλλα και  Αίγυπτος.

Επισήμως κατηγορούν το Κατάρ ότι έχει σχέσεις με τρομοκρατες και τους υποστηρίζει , αλλά το δια ταύτα είναι ότι όπως και οι αντάρτες της Υεμένης, το Κατάρ ευθυγραμμιζεται εδώ και 14 μήνες με τον προαιώνιο εχθρό των Σαουδαράβων, δηλαδή το Ιράν.

(Σημειωτέον ότι ο Κατάρ στο πλαίσιο της στροφής που κανει, έχει πλέον πολύ καλές σχέσεις  με την Τουρκια και προσφέρθηκε να της δώσει ένα γενναίο ποσό για να αντμετωπισει την οικονομικη κριση που αντιμετωπίζει εξαιτίας των ΗΠΑ).

Παρότι οι Αμερικάνοι διατηρούν στο Κατάρ μια απο τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις τους στην περιοχή και δεν θέλουν να το χάσουν απο σύμμαχο, απέτυχαν να μεταπείσουν τους Σαουδάραβες (πιστούς γενικώς συμμάχους των ΗΠΑ) μα μαλακώσουν τη στάση τους και η κατάσταση κλιμακώνεται διαρκώς.

Πριν απο 14 μήνες οι Σαουδάραβες έκλεισαν τα σύνορά τους, ζήτησαν να φύγουν απο την Σαουδαραβία όλοι οι Καταρανοί, απαγόρεψαν τη λειτουργία του Αλ Ζαζίρα (που έχει ως  έδρα το Κατάρ) και με τους συμμάχους απέκλεισαν το κράτος απο ξηράς και αέρος -ούτε αεροσκάφη  του Κατάρ δέχονται οι τέσσερις σύμμαχοι.

 

Map of Saudi Arabia

Το Κατάρ ειναι μια μικρή Χερσόνησος στον Περσικο Κόλπο, με μέγεθος περίπου όσο η μιση με Πελοποννήσου  και με πληθυσμό  μόλις 340.000 Καταρανών -το υπόλοιπο 1,5 εκατ. του πληθυσμού είναι μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες  και το Ιράν. Είναι ουσιαστικά η μικρότερη τόσο σημαντική χώρα στον κόσμο. Λογω του κυρίου όγκου των μεταναστών εργατων, έχει και πολύ λιγες γυναικες -αντιστοιεί μία γυναικα σε 4 άνδρες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην περιοχή προ πετρελαίων ο κόσμος ζουσε απο τα άλογα, τις καμήλες και τα μαργαριτάρια. Μετα τον 8ο αιώνα έχει σημαντικο διαμετακομιστικό κέντρο στον Περσικο κόλπο και επί Αββασιδών η περιοχή άκμασε ιδιαίτερα, καθώς πλοία απο την Ινδία και την Κινα ελλιμενίζονταν στο Κατάρ και στην πρωτεύουσα του Ντόχα. Τα εισοδήματά του πήγαζαν απο το λιμάνι του και τα μαργαριτάρια του

Αποτέλεσμα εικόνας για καταρ μαργαριτάρια

Σχετική εικόνα

 

Κινέζικες πορσελάνες,  αφρικανικά νομίσματα και έργα τέχνης απο την Ταϊλάνδη που έχουν ανασκαφεί, μαρτυρούν τη στενή σχέση με χώρες της περιοχής. Ηδη κατά τον 9ο αιώνα ΄πως μαρτυρούν οι ανασκαφές, οι Καταρανοι έχτιζαν πλουσια σπίτια και δημόσια οικήματα. Είχαν επίσης αξιόλογο φρούριο. Οταν όμως άρχισε να μειώνεται η ισχύς του χαλιφάτου στο Ιράκ, το Κατάρ παράκμασε επισης.  Αναφέρεται κατοπινά για την καλή υφαντουργία του και τα καλά ακοντιά του

Καθώς μεγάλο τμήμα της Αραβια ελεγχόταν από τους Ουσφουρίδες το 1254, το Κατάρ ξεχώρισε και έμεινε υπό τον έλεγχο του πρίγκιπα του Ορμούζ το 1320 και ο πλούτος τους προερχοταν απο τα μαργαριτάρια που αλιευαν. Εντούτοις το βασιλειο καταλήφθηκε απο τους Πορτογάλους το 1515  όπως και πολλες περιοχές της ανατολικης Αραβιας. Το 1550 κάτοικοι της περιοχής υπέκυψαν προθυμα στους Οθωμανούς για να γλιτώσουν απο τους Πορτογάλους. Ομως και από αυτους ησύχασαν επειδή οι Οθωμανοί δεν μπορεσαν να συντηρήσουν σπουδαία στρατιωτικη παρουσία στην περιοχή και εκδιώχθηκαν το 1670 από τον Μπανί Χαλίντ. Εντουτοις όχι για πάντα -επανήλθαν.

Από το 1783 έω το 1868 η περιοχή καταληφθηκε από φυλάρχους του Μπαχρέιν και της Σαουδαραβιας.

Χάρτης της ανατολικής Αραβιας κατά το 1794
Το 1766 η φυλή του Αλ Χαλιφα μετοίκησε απο το Κουβέιτ στην Ζουμπάρα του Κατάρ και ήταν μια εποχή που ο Μπανί Χαλιντ δεν είχε την απολυτη εξουσία στην χερσόνησο.   Ο Αλ Χαλίφα επέκτεινε τότε την κυριαρχία του απο το Μπαχρέιν μέχρι και το Κατάρ αρπάζοντας και περιοχές που μέχρι τότε κατείχαν οι Πέρσες.

 

Το 1788 ορκίστηκε  βασιλιάς ί ο Σαουδάραβας Σαουντ ιμπν αλ Αζιζ και θέλησε να επεκτείνει το βασίλειό του στον Περσικό κόλπο και βεβαίως στο Κατάρ. Νίκησε τον Μπανί Χαλιντ το 1795, αλλά του επιτέθηκαν Αιγύπτιοι και Οθωμανοί, οποτε σε αυτό το διμέτωπο  ο  Αλ Χαλιφα  άδραξε την ευκαιρία και του επιτέθηκε απο το Μπαχρέιν ενώ το ίδιο έκαναν και οι φυλές του Ομάν νοτιότερα.  Ο Αλ Χαλίφα κατάφερε να επιβληθεί
Με αφορμή μια πειρατεία σε βάρος ινδικού πλοίου στην περιοχή το 1821 οι Ινδοί κανονιοβόλησαν την Ντόχα και οι κάτοικοιί της βρέθηκαν πρόσφυγες.  Ομως 4 χρόνια αργότερα εδραιώθηκε ο οίκος του αλ Θανί με πρώτο ηγέτη τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Θανί.

 

Το Κατάρ τότε υπάγετο ουσιαστικά στον Αλ Χαλίφα, αλλά ο σεΐχης Μοχάμεν μιν Θανί άρχισε αντάρτικο. Το 1867 ο Αλ Χαλίφα συμμάχησε με φυλές απο το Αμπου Ντάμπι και επιτέθηκε στο Κατάρ και λεηλάτησε τη μικρή χώρα.  Επειδή όμως υπήρχε μια συνθηκη με την Αγγλία (μεταξυ Αγγλων και Μπαχρέιν) η δράση του αλ Χαλίφα θεωρηθηκε παραβιαση της συνθήκης που είχε με τους Αγγλους και οι τελευταίοι απαίτησαν να λήξουν οι εχθροπραξίες. Με τη νέα συνθηκη ουσιαστικά αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του Κατάρ απο το  Μπαχρέιν. Επίσης αναγνωριζόταν ως βασιλιάς ο Μοχάμεντ μπιν Θάνι. Οντας ουσιαστικά βρετανικο προτεκτοράτο,  ορίστηκε ως εκπρόσωπος του Κατάρ ο Μοχάμεντ μπιν Θανί

Χάρτης του 1891

Η Ντοχα το 1904.
Στο μεταξύ  πίεζαν και οι Οθωμανοί, που απο το Οθωμανικο Βιλαέτι της Βαγδάτης το 1871 αναγκασαν  τον ηγέτη του Κατάρ α αναγνωρίσει την επικυριαρχία τους. Οι  φύλαρχοι διαφωνουσαν, αλλά ο αλ Θανί προτιμούσε την οθωμανική επικυριαρχία στη συγκεκριμένη φάση. Δέκα χρόνια μετά η σχέση διαταράχθηκε και ο αλ Θανί έγινε αγγλοφιλος και  επαναστάτησε εναντίον των Οθωμανών με αφορμή ότι του αρνήθηκαν να τον υποστηρίξουν στην εκστρατεία του εναντιον του Αμπου Ντάμπι.  Επίσης οι Οθωμανοί ήθελαν να τον αντικαταστήσουν με βασιλιά της αρεσκείας τους και ο αλ Θανί κήρυξε τον πολεμο, παυοντας βασικά  και να πληρώνει στους Οθωμανούς οιοδήποτε φόρο.
Οταν έκανε την εμφάνισή του οθωμανικος στρατος για να πάρει τους φόρους δια της βίας, οι φύλαρχοι του Κατάρ αποσύρθηκαν αρχικά στα ενδότερα αλλά νίκησαν στον πόλεμο. Παρότι τότε δεν  αναγνωρίστηκε η πλήρης ανεξαρτησία τους απο τους Οθωμανούς, εντουτοις η συμφωνια που υπόγραψαν περίπου το 1890 με τους Οθωμανους,  αποτελεσε θεμέλιο λίθο για την αναγνωριση αργότερα του αυτονομου κράτους.

 

Οταν οι Δυτικοί βάλθηκαν να διαλύσουν την Οθωμανικη Αυτοκρατορία, η θέση της στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευάλωτη.  Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος και η αραβικη επανασταση στην οποια συμμετείχε το Κατάρ ανάγκασε τους Οθωμανους σε πλήρη αποχώρηση απο την περιοχή. Οι Οθωμανοί συμφώνησαν με τους Αγγλους να αναγνωρίσουν τον Σεΐχη Αμντουλαχ αλ Θανί ως κυβερνητη της χερσονήσου του Κατάρ

και το 1915 ο φιλοβρετανός αλ Θανί τουε  υποχρέωσε να εγκαταλείψουν πλήρως την περιοχή.

Με το διαμελισμό της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας το 1916 το Κατάρ έγινε βρετανικο προτεκτοράτο  Το Κατάρ δεσμευόταν να μη συμμαχήσει με καμιά άλλη δύναμη της περιοχής δίχως την συγκατάθεση των Βρετανών  και οι Βρετανοι εγγυήθηκαν ότι θα το προστάτευαν απο οιαδήποτε επιθεση απο θαλάσσης.

Το πετρέλαιο της περιοχής εντοπίστηκε το 1939.

Μετά ειδικά την ανεξαρτησία της Ινδιας και του Πακισταν το 1947, η βρετανική επιρροή στην περιοχή άρχισε να φθίνει  και το 1950 αυξήθηκαν οι πιέσεις για αποχώρηση των Βρετανών απο όλη την αραβική χερσόνησο. Και όταν το 1968 οι Βρετανοι επισήμως δήλωσαν οτι θα αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους απο τον Περσικό Κολπο, το Κατάρ συνενώθηκε με το Μπαχρέιν και άλλα επτά κρατίδια σε μια ομοσπονδία.  Εντούτοις οι διαμάχες μεταξύ των σεΐχηδων έκαναν το Κατάρ να αποχωρήσει απο την κρατικη οντότητα η οποια στο εξής θα γινόταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το 1968 οι Βρετανοι έδωσαν πλήρη εσωτερική ανεξαρτησία στο Κατάρ και  διατήρησαν  μόνον τον έλεγχο της εξωτερικης πολιτικης της χώρας και της άμυνας. Και το 1971 έχασαν και αυτό τον έλεγχο.

Το  1991 το Κατάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Πόλεμο το Κόλπου υπέρ των Σαουδαράβων και εναντίον των Ιρακινών

Το 1995 ο Χαμάντ αλ Θανί ανέτρεψε πραξικοπηματικά  τον πατέρα του με την υποστηριξη της Γαλλίας αλλά και γειτονικών αραβικών χωρών. Φιλελευθεροποίησε κάπως το κράτος και άνοιξε τότε και το δίκτυο Αλ Ζαζιρα. Επισης έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Υποσχεθηκε επίσης εκλογές το 2013 αλλά μετά τι ανέβαλε για το 2019

Ομως οι Αμερικανοί λάτρευαν το Κατάρ αφου τους διέθεσε τη χερσόνησο για να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003 . Το 2011 το Κατάρ  επισης ακολούθησε το ΝΑΤΟ στην επέμβαση στη Λιβύη  και εφόπλισε τους αντιπαλους του Καντάφι. Εν συνεχεια πούλησε όπλα και σε διάφορες ομάδες στη Συρία, όπως έκαναν και οι Αμερικανοί. Προσπάθησε επίσης  να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Το Κατάρ συμμάχησε με τη Σαουδικη Αραβία όταν αυτή εισέβαλε στην Υεμένη για να καταπνιξει την επανασταση των σιιτών Χούτις. Εντούτοις γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα και τον Ιουνιο του 2017 η Αίγυπτος, η Σαουδικη Αραβία, τα Ηνωμενα Αρβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν καθε διπλωματική σχέση με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι στηρίζει οικονομικά τρομοκράτες (δηλαδή, έλεγαν ότι υποστηρίζει τον ISIS, την Χαμάς και το Ιράν)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here