Οι Ρώσοι βάζουν στο κάδρο και τον Bitcoin «τους» επειδή δεν τον εκδίδουμε στην πατρίδα του

Νέο επεισόδιο στο δυσάρεστο διπλωματικό σίριαλ  με τη Ρωσία, που η απόφαση για την  απέλαση των διπλωματών της -σωστή ή ακραία- έδωσε πάντως πάτημα για να αλλάξει κι εκείνη τη στάση της και ίσως να αρχισει να γέρνει πλέον ανεμπόδιστα υπέρ τουρκικών συμφερόντων.

Τώρα θεωρούν ότι αντιρωσική υστερία κρύβει και η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί στην πατρίδα του ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ που εκζητείτο από τρεις χώρες για ξέπλυμα χρήματος μέσω Bitcoin (ΗΠΑ, Γαλλία και για πολύ μικρότερο ποσό, στη Ρωσία). Ο Βίνικ είχε συλληφθεί ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του στη Χαλκιδική και έκτοτε διαγκωνίζονταν (κυρίως ΗΠΑ και Ρωσία) για το πού θα εκδοθεί. Σήμερα αποφασίσθηκε να εκδοθεί στη Γαλλία και η Ρωσία αντέδρασε αστραπιαία

 

Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Ενώ αρχικά και όσο δεν δημοσιοποιείτο η απέλαση η Μόσχα κρατούσε ήπιους τόνους, όταν το θέμα άρχισε να παίρνει διαστάσεις, γρήγορα άρχισε να τροποποιεί τη στάση της. Από το ήπιο «θα υπάρξουν αναγκαστικά συμμετρικές αντιδράσεις» (δηλαδή διπλωματικά «δεν πολυθέλουμε, ξέρουμε ότι έχουμε λερωμένη τη φωλιά μας, αλλά αφού απελάσατε δυο δικούς μας, πρέπει να απελάσουμε και δυο δικούς σας)  φτάσαμε σήμερα στο «αμερικανικός δάκτυλος κατευθύνει την Ελλάδα και χωρίς αποδείξεις απελαύνει Ρώσους πολίτες», ενώ παράλληλα «η Ελλάδα παίρνει μια άδικη απόφαση για έναν Ρώσο πολίτη που είχαμε ζητήσει την έκδοσή του» (του  Mr Bitcoin).

«Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις υπό πίεση από το εξωτερικό», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τον Βίνικ δεν συνάδει με τις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις δικαστικές Αρχές των δύο χωρών, Θα έπρεπε να είχε δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα της ρωσικής γενικής εισαγγελίας για έκδοση στην πατρίδα του».

«Προφανώς η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Σημειώνεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφασίσει πως ο Βίνικ μπορούσε να  εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου επίσης διώκεται. Όμως ο Ρώσος ζήτησε να επανεξεταστεί η έκδοσή του και την έκδοσή του στη Γαλλία αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Εις βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι του γαλλικού αιτήματος προηγήθηκαν ανάλογα αιτήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άρειο Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BTC-e. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές γνωμοδότησαν θετικά και σε αίτημα έκδοσης των Ρώσων για υπόθεση απάτης, ενώ πριν από λίγο καιρό έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεύτερο αίτημα των Ρώσων, συνδεόμενο με τη φερόμενη δράση του στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα για επιθέσεις εναντίον ρωσικών τραπεζών, με τη ζημιά να αποτιμάται σε 750 εκατ. ρούβλια, ποσό πολύ μεγσλύτερο απο τη ζημία που αναφερόταν στο αρχικά αίτημα των Ρώσων να εκδοθεί εκεί ο Βινικ.  Ουσιαστικά η Ελλάδα βρέθηκε στη μέση, ανάμεσα στα αμερικανικά και ρωσικά «πυρά» και η απόφαση για τη Γαλλία ήταν ίσως η πιο καλή ακροβασία -αν και βεβαίως επισήμως  οι δικαστικές αποφάσεις δεν έχουν πολιτική χροιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here