Τι είναι οι πυραμίδες που μας «χωρίζουν» από την Αλβανία και τα Σκόπια

Πολλή συζήτηση γίνεται για τις  ελληνοαλβανικά σύνορα και την ΑΟΖ κ.λπ. αλλά πρωταγωνιστεί μια νέα λέξη, οι «πυραμίδες». Πρόκειται για τσιμεντένια κυρίως αντικείμενα που έχουν τεθεί στην οριογραμμή ως ορόσημα, ύψους περίπου 2 μέτρων.

Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, συγκεκριμένα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».

Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπήρχε κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους έχουν το γράμμα «Ε» για την Ελλάδα και από την άλλη το γράμμα «Α» για την Αλβανία. Στις δύο άλλες πλευρές φέρουν αρίθμηση. Μπορείτε να τις δείτε επίσης  εδώ και εδώ

Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων. Βασικά όμως μένουν ασυντήρητες. Οι περιοχές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κανονικά πρέπει να αποψιλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε  να γίνονται αντιληπτά τα νοητά σύνορα.

Σε αυτές αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου όταν μιλούσε για το πρόβλημα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ανεξαρτήτως του τι εννοούσε ο Πρωθυπουργός, αν έκανε διπλωματικό φραστικό σφάλμα ή όχι, οι πυραμίδες είναι αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Στην ουσία τα σύνορα των δυο χωρών  καθορίστηκαν με το Σύμφωνο της Φλωρεντίας το 1913 στη βάση των ανακατατάξεων που προκάλεσαν οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι.
Το 2009 υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για όλες τις εκκρεμότητες οι οποίες εμπεριέχονται στο ζήτημα άρσης του εμπολέμου, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 1940 και τον ελληνο – ιταλικό πόλεμο.  Τη συμφωνία του 2009 την δέχτηκαν και η Ελλάδα και η Αλβανία αρχικά, αλλά το 2009 ο πρόεδρος της Αλβανίας το πάγωσε.
Οπότε σήμερα μεταξύ των εκκρεμοτήτων, πέραν της ΑΟΖ, είναι η εκ μέρους της Αλβανίας οριστική και επισημη αποδοχή των συνόρων όπου έχουν τοποθετηθεί οι πυραμίδες
Εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας, παρά την καλή πρόθεση που αναγκαστικά έδειξε η Ελλάδα στο θέμα της Βορείου Ηπείρου και των 99 ελληνόφωνων περιοχών της, αμφισβητούν τη μεθόριο και συζητούν και περί Τσαμουριάς (ζητούν την ακίνητη περιουσία που έχασαν οι Τσαμηδες, συνεργάτες των Ναζί οι περισσότεροι στον Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ηττημένοι έφυγαν για να μην αντιμετωπίσουν αντίποινα ως συνεργάτες των Γερμανών)

Οι χάρτες των εθνικιστών απλώνουν την Αλβανία μέχρι τη μισή FYROM και νοτίως μέχρι  την Πρέβεζα

Φυσικά ακόμα και ο πιο φανατικός αντιπολιτευομενος πολιτικός στην Ελλάδα ξέρει ότι η Ελλάδα δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση τα σύνορα -ούτε καν οι Αλβανοί θέτουν θέμα συνόρων. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η ΑΟΖ, να δημιουργούν θέματα με αλβανική μειονότητα στη σημερινή Ελλάδα και να δημιουργούν επίσης θέματα με τους Τσάμηδες που ζούσαν στην Ελλάδα πριν απο μισό αιώνα. Κανείς δεν θέτει ζήτημα μετακινησης των πυραμίδων ή αλλαγής των συνόρων έστω και κατά ένα μέτρο. Ομως η Αλβανια πιθανον για να έχει διαπραγματευτικά ατού (κατά τη γνώμη της) δεν έχει αποδεχτεί ακόμα τύποις τις πυραμίδες,  ώστε η αποδοχή να θεωρηθεί υποχώρηση απο πλευράς της και η Ελλαδα να πρέπει να «πατσίσει» με μια αντιστοιχη υποχώρηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here