Οι Πολωνοί ζητούν πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία

Στη διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επιμένει η Πολωνία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, μερικές ημέρες πριν από τις κυβερνητικές διαβουλεύσεις που προβλέπεται να γίνουν μεταξύ της Βαρσοβίας και του Βερολίνου.

«Το κεφάλαιο της καταβολής αποζημιώσεων δεν έχει κλείσει» ανέφερε ο Ντούντα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild. Ο ίδιος παρέπεμψε σε έκθεση που συνέταξε ο πρώην πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και μια άλλη του πολωνικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες «οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Πολωνία», ιδίως η καταστροφή της πρωτεύουσας Βαρσοβίας από τον γερμανικό στρατό, «δεν αποτέλεσαν ποτέ αντικείμενο αποζημίωσης». «Πρόκειται επομένως για ένα ζήτημα αλήθειας και ευθύνης» σημείωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει στο παρελθόν τις διεκδικήσεις για αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το επιχείρημα ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επισήμως τον Αύγουστο του 1953 από τα αιτήματά της για επανορθώσεις από τη Γερμανία.

Ωστόσο το συντηρητικό κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία αμφισβητεί την εγκυρότητα του σχετικού εγγράφου, τονίζοντας ότι είχε υπογραφεί υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here