Οι Podemos αλλάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας και της Ευρώπης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Tην τομή που έφεραν στα ισπανικά πολιτικά πράγματα, οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, σημειώνει ο Ισπανικός Τύπος, υπογραμμίζοντας την σαφή αποδυνάμωση του δικομματικού συστήματος (Λαϊκό Κόμμα-ΡΡ και Σοσιαλιστές) που κυβερνά την χώρα από το 1975 αλλά και την δυναμική εισβολή του αριστερού κινήματος Podemos (Μπορούμε) στη πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Μέχρι τώρα το καταμετρούσαν οι δημοσκοπήσεις ως υπολογίσιμη πολιτική δύναμη που μπορεί να κοντράρει τους παραδοσιακούς κομματικούς σχηματισμούς. Τώρα το έδειξε και η κάλπη. Οι Podemos, κατάφεραν, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη φθορά των Λαικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, να έρθουν οριακά δεύτεροι στη Μαδρίτη, όπου με τη συμμαχία των Σοσιαλιστών ελέγχουν τον δήμο και να κερδίσουν την Βαρκελώνη με την υποψήφια, ακτιβίστρια κατά των εξώσεων, Ada Calau.

Για βαθιά αλλαγή κάνει λόγο η El Pais, προσθέτοντας ότι «η πτώση του PP προκαλεί μια ανατροπή υπέρ της αριστεράς», για ριζική αλλαγή  η La Vanguardia. «Πολιτική αλλαγή σε βάρος του PP» είναι ο τίτλος της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo, η οποία υπογραμμίζει την «δυναμική εισβολή» του αριστερού Podemos (Μπορούμε) και την «αξιοσημείωτη άνοδο του κεντροδεξιού, Ciudadanos» (Πολίτες), που δείχνουν ότι «το ισπανικό πολιτικό τοπίο εισήλθε σε μια νέα φάση» μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι Podemos του Πάμπλο Ιγγλέσιας, αφού εξέφρασαν το κοινωνικό κίνημα των «αγανακτισμένων’ δημιούργημα της οικονομικής κρίσης που χτυπά την Ισπανία εδώ και χρόνια, με κύρια χαρακτηριστικά την παρατεταμένη ύφεση και την μεγάλη ανεργία, κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την λαϊκή αντίδραση, προσφέροντας στους Ισπανούς μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Σε κύριο άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα El Mundo επισημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα «διακινδυνεύει να μην επιβιώσει αν εγκλωβιστεί στο απαρχαιωμένο επιχείρημα της οικονομικής αναγέννησης». Επίσης αποδίδει το πισωγύρισμα που υπέστη το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο παραμένει ωστόσο πρώτη δύναμη στην χώρα, στην «έλλειψη συναίσθησης και κοινωνικής ευαισθησίας, μαζί με τον υπερσυντηρητισμό με τον οποίο το κόμμα αυτό ανταποκρίθηκε στην δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στην λειτουργία των θεσμών και στα σκάνδαλα της διαφθοράς».

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι μεν πρώτο σε ψήφους, όμως το ποσοστό του δεν ξεπερνά το 27%: έχασε σχεδόν 11% σε τοπικό επίπεδο ή 2,5 εκατομμύρια ψήφους. Είναι χωρίς αμφιβολία το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1991.

Οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας κατάφεραν να φέρουν τη μεγάλη ανατροπή στην πολιτική σκηνή της χώρας,  έστω και αν σε πολλές περιοχές της Ισπανίας συμμετείχαν σε ευρύτερο συνασπισμό κινημάτων και κομμάτων. Το φλερτ με τους σοσιαλιστές του PSOE, ενδεχομένως να είναι μια πρώτη γεύση για το τι θα συμβεί μετά τις γενικές εκλογές στα τέλη του 2015. «Νιώθω τεράστια υπερηφάνεια που είμαστε ο παράγοντας της αλλαγής» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ κινήθηκε περίπου στο 25% αλλά θα χρειαστεί συμμαχίες για να μπορέσει να κυβερνήσει. Οι Σοσιαλιστές δεν κατάφεραν να καρπωθούν την τεράστια φθορά του κυβερνώντος κόμματος παρά το ότι στελέχη του ΡΡ βρίσκονται στη δίνη σκανδάλων διαφθοράς. «Σήμερα είναι η αρχή του τέλους για την πρωθυπουργία Ραχόι» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ματέο Ρέντσι: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ισπανικών και των πολωνικών εκλογών, καθώς και στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο Ματέο Ρέντσι τόνισε: «Ο άνεμος της Ελλάδας, ο άνεμος της Ισπανίας και ο άνεμος της Πολωνίας δεν φυσούν προς την ίδια κατεύθυνση. Φυσούν προς αντίθετες κατευθύνσεις, ωστόσο όλοι αυτοί οι άνεμοι δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

»Ελπίζω η Ιταλία να στηρίξει  δυνατά τη φωνή αυτή, υπέρ της αλλαγής της Ευρώπης τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες». Την ερχόμενη Κυριακή 23 εκατομμύρια Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία και την Πολωνία δείχνουν πως η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει.

«Αυτό που μας λένε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία και των δημοτικών στην Ισπανία, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο […] είναι πως αποτελεί ανάγκη να αλλάξουμε το ευρωπαϊκό όνειρό μας, αν θέλουμε να το σώσουμε» τόνισε η Μογκερίνι.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here