Οι Ουκρανοί εξέδωσαν στην Τουρκία γκιουλενιστή για να κάνουν τους «καλούς» και να σπάσουν το φιλορωσικό ρεύμα

Τούρκος  υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν (ο οποίος σύμφωνα με τον Ερντογάν είναι ο εμπνευστής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016) συνελήφθη στην Ουκρανία και σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, απελάθηκε ήδη στην πατρίδα του.

Πρόκειται για  τον μπλόγκερ Γιουσούφ Ινάν που όπως αναφέρει το Anadolu  συνελήφθη «στην Ουκρανία, κατόπιν επιχείρησης εναντίον τρομοκρατικής οργάνωσης που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT

Οι ουκρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την απέλαση.

Ο γκιουλενιστης σσυνελήφθη στη νότια Ουκρανία, από άνδρες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (της SBU), οι οποίοι στη συνέχεια «τον μετήγαγαν» αλλού, δήλωσε γενικώς και αορίστως  στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Αλένα Μπερέγνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ουκρανική εισαγγελία αρνήθηκε επίσης οιαδήποτε δήλωση.

Ο συλληφθείς  είχε παντρευτεί με υπήκοο Ουκρανίας και είχε  άδεια παραμονής.

Οι ουκρανικές αρχές αρνούνται μέχρι τώρα να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την τύχη του Ινάν και αυτή του συμπατριώτη του Σαλίχ Γιγκίτ, που επίσης είχε συλληθεί μερικές ημέρες νωρίτερα και φέρεται να απελάθηκε επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με το Αnadolu.

Ο Ινάν εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016. Οι Τουρκοι τον κατηγορούν για δεσμούς με  «τρομοκρατική οργάνωση» (δηλαδή την οργάνωση του Γκιουλέν) και ότι «δυσφήμιζε και έκανε προπαγάνδα εναντίων πολιτικών μέσω αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ανατολή είχε μεταδώσει επίσης τη 12η Ιουλίου τη σύλληψη και την απέλαση στην Τουρκία ενός φερόμενου ως υποστηρικτή του Γκιουλέν από το Αζερμπαϊτζάν, με τη διαφορά ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια τουρκόφωνη περιοχή με παραδοσιακά συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκια ενώ η Ουκρανία θεωρείται ευρωπαϊκό έδαφος.

Στα τέλη του Μαρτίου, επίσης, η MİT μετέφερε στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικούς κι έναν γιατρό, Τούρκους πολίτες, που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από μυστική επιχείρηση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, αφού ΜΜΕ κατήγγειλαν την «απαγωγή» των πολιτών.

Η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε στις αρχές του Απριλίου ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν πίσω στην Τουρκία 80 φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν που συνελήφθησαν σε 18 χώρες.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Οι συλλήβδην εκδόσεις Τούρκων πάντως από διάφορα κράτη προς την Τουρκία, δημιουργούν έμμεσα κακό προηγούμενο για την Ελλάδα που (όπως και το σύνολο της ΕΕ) δεν εκδίδει Τούρκους πολίτες με αόριστες κατηγορίες γιατί κρίνει ότι δεν θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης στην Τουρκία.

Οι Ουκρανοί έχουν πιθανόν πολλούς λόγους να «εξυπηρετούν» την Τουρκία, αλλά ο βασικότερος είναι ότι θέλουν να «σπάσουν» τον ρωσοτουρκικο άξονα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here