Οι Ούγγροι ξεφορτώθηκαν την ΜΚΟ του Σόρος

Ο  αμφιλεγόμενος ουγγρο-αμερικανός δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος που χρηματοδοτεί εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, είναι απο καιρό στο στόχαστρο της ουγγρικής κυβέρνησης. Ανακοίνωσε ότι το ίδρυμά του μετά απο πολλές δεκαετίες «αναγκάζεται να μεταφέρει την έδρα του στο Βερολίνο λόγω της κατασταλτικής πολιτικής του Βίκτορ Ορμπάν».

«Αντιμέτωπο με ένα πολιτικό και δικανικό περιβάλλον όλο και περισσότερο κατασταλτικό στην Ουγγαρία, το Ιδρυμα Open Society (OSF) μεταφέρει τις διεθνείς του δραστηριότητες και το προσωπικό του από την Βουδαπέστη στην γερμανική πρωτεύουσα», ανακοίνωσε το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος.

Ο Βίκτορ Ορμπάν στράφηκε εναντίον του Τζορτζ Σόρος και τον ανήγαγε σε Νο. 1 εχθρό της χώρας του εδώ και πάνω απο ένα χρόνο στην δε προεκλογική του εκστρατεία είχε και αφίσες εναντίον του «αυτοκράτορας» Σόρος, ενός ατόμου που γεννήθηκε στην Ουγγαρία και δημιουργησε περιουσία με κερδοσκοπικές (και καιροσκοπικές) επιχειρήσεις, που ουσιαστικά μετέχει της διεθνους πολιτικής σκηνής με χρηματιστηριακές κινήσεις αμφιβόλου ηθικής και με επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε ΜΚΟ  ποικίλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο οποίος επανεξελέγη θριαμβευτικά στην ηγεσία της χώρας του, ο Τζορτζ Σόρος «επιδιώκει να πλημμυρίσει την Ουγγαρία και την Ευρώπη με μετανάστες και οι οργανώσεις που χρηματοδοτεί σε ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, είναι το εργαλείο του για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Ο πρόεδρος του ιδρύματος OSF Πάτρικ Γκάσπαρντ σε ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα προσάπτει στην κυβέρνηση του Ορμπάν ότι «δυσφήμισε, έδωσε μία ψευδή εικόνα των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και κατέστειλε την κοινωνία των πολιτών για να αντλήσει πολιτικά οφέλη, χρησιμοποιώντας μίας άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τακτική».

Σειρά νόμων που ψηφίσθηκαν στην Ουγγαρία το 2017 ενισχύουν το πλαίσιο ελέγχου των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ουγγαρία. Στο στόχαστρο έχει μπει και το λεγόμενο «Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης» που ίδρυσε εκεί ο Σόρος.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα εξετάσει τις επόμενες εβδομάδες νέο πακέτο νόμων που έχει επονομασθεί «Stop Soros» και προβλέπει την φορολόγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων «που υποστηρίζουν την μετανάστευση».

Όλα αυτά τα νομοθετικά μέτρα έχουν επισύρει αυστηρές επικρίσεις από την Κομισιόν και την  Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι εκατό περίπου εργαζόμενοι του ιδρύματος θα μεταφερθούν στο Βερολίνο.

Το ίδρυμα ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Σόρος στη δεκαετία του 1980, έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες και, στην Ουγγαρία, δαπανά περί το ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως υποστηρίζοντας περί τις 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Παρότι ο Σόρος χρηματοδοτεί αντιρατσιστικά κινήματα, παράλληλα (με άλλες ΜΚΟ) ενισχύει εθνικιστικά τοπικά κινήματα. Στην Αλβανία δε έχει στηρίξει τον Ράμα ενώ στα Σκόπια επιδίωξε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here