Οι όροι του Τσίπρα για να στηρίξει την απόφαση της συνόδου Κορυφής: Ιδια πολιτική στα Ελληνοτουρκικά, Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης

Τη στήριξη των σοσιαλιστών πρωθυπουργών και της Άνγκελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά και στο μεταναστευτικό, με διατήρηση του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής πολιτικής στην Κομισιόν ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για να συμφωνήσει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για να μη σπάσει η ομοφωνία των 28 ηγετών ως προς την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, ζήτησε τα εξής:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κ.λπ.), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους σοσιαλιστές ηγέτες, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις ώστε να συναινέσει στην επιλογή των τεσσάρων προσώπων, Ούρσουλα φν ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ, Σαρλ Μισέλ και Χοσέπ Μπορέλ.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, οι Σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

Έτσι κατάληξαν στην αποδοχή ενός συμβιβασμού, αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στον βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης, δηλαδή οι Μάνφρεντ Βέμπερ για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γενς Βάιντμαν για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here