Με το που πάτησε στη Μόσχα ο Τσίπρας, άρχισαν οι Αμερικανοί την πολεμική τους

Δεν πρόλαβε ο Τσίπρας να πει «καλημέρα» στον Πούτιν και άρχισαν οι Αμερικανοί την ψυχροπολεμική τους μέσω ΜΜΕ, αναρτώντας σήμερα πρωί-πρωί ένα «άρθρο γνώμης» στο αμερικανικό πλην όμως ουδέτερο έως τώρα Reuters -συχνά και φιλικότατο όσο πηγαίναμε «με τα νερά» των ΗΠΑ.

Το άρθρο δεν αναρτήθηκε στον ειδησεογραφικό τομέα, αλλά στις στήλες γνώμης και το υπογράφει μια γυναίκα ονόματι Swaha Pattanaik η οποία έχει δουλέψει στο επισης αμερικανικό και συντηρητικότατο Bloomberg και σε χρηματοοικονομικά «ιδρύματα» στο δε Reuters ο τομέας της ειναι η μακροοικονομία.

Ολως τυχαίως σήμερα λοιπόν αναρτήθηκε ένα άρθρο της γεμάτο ειρωνείες και δυσοίωνες προβλέψεις όπου αναφέρει τον πρωθυπουργό της χώρας ως εκτός τόπου και χρόνο Άη Βασιλη, που επέλεξε -κατά τη γνώμη της- λαθος στιγμή για παροχές. Είναι ένα αρθρο γεμάτο κινδυνολογία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

«Μετά την έξοδο απο μια σχεδόν δεκαετή λιτότητα μνημονίων, η χώρα χρειάζεται λίγη εορταστική διάθεση. Αλλά η χρονική συγκυρία είναι ατυχής και η Ελλάδα, που ήταν στο επίκεντρο της τελευταίας κρίσης στην ευρωζώνη, μπορεί να συρθεί σε νέες δυσκολίες που ξεκινούν αλλού» γράφει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εννοεί την κριση στην Ιταλία και τον γενικότερο κλυδωνισμό του ευρώ, χωρίς ομως να ειναι και απόλυτα σαφές ότι εκει αναφέρεται αυτό το αλλού.
.

Η δημοσιογράφος επικαλειται τις παρατηρήσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Μουρμούρα ότι «το ποτήρι είναι μισογεμάτο» Το ΑΕΠ είναι μικρότερο από ό,τι ήταν όταν η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ το 2001 και οι πάγιες επενδύσεις που μειώθηκαν κατά 65% τη δεκαετία 2007-2017 δεν έχουν ακόμα ανακάμψει. «Η ανεργία μειώθηκε μεν, αλλά παραμενει στο 18,6% και είναι η υψηλότερη στην ευρωζώνη», γράφει.

«Ένα τρίτο των νέων είναι εκτός της αγοράς εργασίας και η χώρα έχει υποστεί επιστημονική «αφαίμαξη» καθώς οι καταρτισμένοι επαγγελματίες ψάχνουν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό. Παρά τις βαθιές περικοπές, το ελληνικό χρέος θα ξεπεράσει το 180% φέτος και οι δανειστές ναι μεν επεκτείνουν την περίοδο αποπληρωμής του χρέους για δεκαετίες με χαμηλά επιτόκια, αλλά αρνού6νται να διαγράψουν έστω και μικρό μερος του».

Θεωρεί ότι η έξοδος από το μνημόνιο «δίνει στον Τσίπρα μεγαλυτερη άνεση χώρου να κινηθεί» ομως κατά τη γνώμη της όσα κάνει, προσλήψεις και παροχές στους φτωχούς, δεν βρίσκουν συμφωνους τους επιχειρηματίες, σε αντιθεση με όσα υποσχεται ο Μητσοτάκης

«Αν η Ελλάδα μείνει εκτός για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δυσκολευθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών ειδικά αν αρχίσει να χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι» των χρημάτων που έχει αυτή τη στιγμή. Αν πάλι δεν χρησιμοποιήσει το μαξιλαρι και δανειστεί, δεν είναι διόλου συνετό να δανειστεί με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο. Οι ανησυχίες για την Ιταλία έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα επάνω. Η εποχή του πάμφθηνου χρήματος τελειώνει και η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη επιβραδύνεται, καθώς οι παγκόσμιες εμπορικές αντιπαραθέσεις εντείνονται. Αυτό θα καταστήσει τους επενδυτές ποιο ευαίσθητους στο όποιο ολίσθημα του προϋπολογισμού ή σε φτωχές επιλογές πολιτικής. Ο Τσίπρας μπορεί να διαπιστώσει ότι οι αγορές δεν συγχωρούν εξίσου εύκολα με τον προδομένο ψηφοφόρο», καταληγει το εμπαθές άρθρο, που δειχνει να θλιβεται κιόλας για τον ταλαίπωρο Έλληνα ψηφοφόρο που προδόθηκε απο τις πολιτικές λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here