Οι ΗΠΑ μας απαγορεύουν να εισάγουμε πετρέλαιο από το Ιράν

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει ότι τελειωνει η «περίοδος χάριτος» των 6 μηνών που είχε δώσει σε ορισμένες χώρες εξαιρωντας τες απο κυρώσεις -είχε «παραχωρήσει» δηλαδή σε αυτές το δικαίωμα να εισάγουν πετρέλαιο απο το Ιράν παρά το εμπάρκο που είχαν επιβάλει οι Αμερικανοι.

Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς αναφέρουν ότι όλα τα κράτη τα οποία εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους άμεσα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπα με βαριές αμερικανικές κυρώσεις.

Η πληροφορία πως οι ΗΠΑ θα δώσουν τέλος στις εξαιρέσεις από τις κυρώσει, πυροδότησε την αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού πετρελαίου στις αγορές.

Η πηγή του Ρόιτερς επιβεβαίωσε την πληροφορία στην οποία αναφέρθηκε πρώτος ένας αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σύμφωνα με τον οποίο θα τερματιστεί η ισχύς των εξαιρέσεων που «παραχωρήθηκαν» τον περασμένο Νοέμβριο σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις παλιές κυρώσεις που στοχοποιούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. Ο Τραμπ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, απέσυρε τη χώρα του από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Πολλές χώρες διαφώνησαν και έκριναν (και συνεχίζουν να κρίνουν) ότι το πρόγραμμα είναι σε ισχύ και ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά του Ιράν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here