Οι ΗΠΑ απειλούν και τις χώρες οι οποίες στηρίζουν Μαδούρο!

Απειλούν  τις χώρες που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας οι ΗΠΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κυρώσεις και σε εκείνες.

 

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει προς το παρόν να προχωρήσει μονομερώς σε επιβολή κυρώσεων, όμως δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ σκέφτονται να «τιμωρήσουν» χώρες όπως η Ρωσία, η Κούβα, η Ινδία ο κ. Άμπραμς δήλωσε ««η εφαρμογή δευτερευόντων κυρώσεων είναι πάντα δυνατή. Αλλά προς το παρόν δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Και προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω εικασίες για το αν θα ενεργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, ως προς το τι θα μας αναγκάσει να λάβουμε μια τέτοια επιπλέον απόφαση».

Εκτός των άλλων, ο ‘Αμπραμς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον τους τελευταίους μήνες στη Βενεζουέλα να αρθούν μελλοντικά, λέγοντας ότι «από την αρχή που επιβάλαμε τις κυρώσεις είχαμε πει ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο. Όλες οι ενημερώσεις εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι οι κυρώσεις μπορεί να αρθούν. Ο στόχος τους συνίσταται στο να υποχρεωθούν οι άνθρωποι να αλλάξουν συμπεριφορά. Γι αυτόν τον λόγο επιβάλλοντας τις κυρώσεις και ακυρώνοντας τις βίζες εισόδου (για ορισμένες κατηγορίες πολιτών της Βενεζουέλας) καθιστούμε απολύτως σαφές ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν να ανακληθούν, εφόσον αλλάξουν οι συμπεριφορές», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ τοποθετήθηκε εκ νέου για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα δηλώνοντας «δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις για το θέμα αυτό. Είναι ένας επικίνδυνος κόσμος και δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Δεν θα το κάνω, δεν θα σας δώσω υποθετικές απαντήσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος έχει πει, ότι όλες οι εκδοχές εξετάζονται, θα εξετάζονται πάντα, αλλά αυτό δεν είναι ο δρόμος τον οποίο αποφασίσαμε. Αυτή τη στιγμή αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο των διπλωματικών, οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πιέσεων για να υποστηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here