Οι φράουλες της οργής: Στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η Ελλάδα για τους μπράβους της Μανωλάδας

 

Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οι ελληνικές αρχές καλούνται να υποβάλουν υπόμνημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την αιματηρή επίθεση σε βάρος των μεταναστών-εργατών γης σε φραουλοχώραφα της Μανωλάδας που είχε σημειωθεί στις 17 Απριλίου 2013. Η υπόθεση έφθασε στο ΕΔΑΔ μετά την προσφυγή που κατέθεσαν 42 μετανάστες από το Μπαγκλαντές κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται «ελληνική υπόθεση» για το συγκεκριμένο άρθρο και η πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρεται σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας φαινόμενο καταναγκαστικής εργασίας. Παράλληλα τέσσερις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα Ακαδημαϊκό ίδρυμα έκαναν παρέμβαση τρίτου στη δίκη. Οι ελληνικές αρχές καλούνται έως τις 20 Ιανουαρίου 2016 να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με την παράβαση των θετικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το άρθρο 4.

Τα γεγονότα στη Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013, καθώς και η αντίδραση από την ελληνική κοινωνία και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου, κατέδειξαν τα προβλήματα αποτελεσματικής αντιμετώπισης εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και συνθηκών εργασίας, που δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Το ΕΣΠ υποστήριξε ως πολιτική αγωγή τα θύματα της Μανωλάδας και στα ελληνικά δικαστήρια.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, τονίζει, το ΕΣΠ, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση και ορθή εφαρμογή στη πράξη ενός σχεδίου δράσης για την αποτροπή των χειρότερων μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, την τιμωρία των δραστών και την προστασία των θυμάτων.

Η προσφυγή ενώπιον του ΕΔΔΑ ελπίζουμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αποτροπή μελλοντικών «Μανωλάδων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013 μετανάστες που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας κυνηγήθηκαν από τους επιστάτες της φυτείας, οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο τραυματίζοντας οκτώ άτομα.

Έναν χρόνο μετά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας έκρινε αθώους τον ιδιοκτήτη της φυτείας και τον έναν από τους επιστάτες. Στα μαλακά έπεσαν οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here