Οι 6 προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά διαφθοράς-διαπλοκής

Τα έξι σημεία που σηματοδοτούν το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης για εξουδετέρωση των ακροτήτων του μνημονίου και καταπολέμηση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, καταγράφει το ΑΠΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις όπως η ψήφιση νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και διαφάνεια στις συμβάσεις του δημοσίου, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης.  

Οι προτεραιότητες είναι οι εξής:

Τηλεοπτικές άδειες: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα η οποία θα έχει γίνει έως τις 17 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Το είπαν άλλωστε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, τόσο ο πρωθυπουργός που κάλεσε όλα τα κόμματα να το ψηφίσουν, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, διαψεύδοντας σενάρια και εικασίες για απόσυρσή του.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αποτελεί την μάχη των μαχών κατά της διαπλοκής στη χώρα,  θα εμπεριέχει και τη σύσταση θυγατρικής της ΕΡΤ, η οποία γίνεται πάροχος ψηφιακού δικτύου. Μέχρι τώρα μοναδικός πάροχος είναι η DIGEA, η οποία δημιουργήθηκε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και μονοπωλεί το χώρο, έναντι ευτελούς αντιτίμου.

Συμβάσεις του Δημοσίου: Η κυβέρνηση επιταχύνει τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων του Δημοσίου – και όπως έχει ήδη δηλώσει στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα είναι η εξυγίανση του χώρου, ώστε να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες διαφάνειας και να προχωρήσουν έργα χρήσιμα για τον τόπο με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων.

ΕΣΠΑ: Στόχος είναι η επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ, προκειμένου ως το τέλος του 2015 να έχουμε απορροφήσει περίπου 4,5 δις ευρώ. Τις απαιτούμενες δράσεις επιβλέπει ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης και όπως έχει δηλώσει κατ επανάληψη, θα εισρεύσουν τα χρήματα αυτά στην ελληνική οικονομία.

Ανεργία: Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πλέγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στο οποίο θα περιληφθούν και ειδικά σχέδια για τους ανέργους που είναι πάνω από 40-50 ετών. Η αναπληρώτρια υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, έχει ενημερώσει στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ομάδες που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Στόχος των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι να δημιουργηθούν 150.000 θέσεις εργασίας τον επόμενο χρόνο.

Ανθρωπιστική κρίση: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, έχει ήδη δηλώσει ότι τα προγράμματα σίτισης θα επεκταθούν σε περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη το χάρτη της φτώχειας μέσα από ηλεκτρονικές καταγραφές. Τα προγράμματα σίτισης θα προχωρήσουν και στα σχολεία – και όπως έχει δηλώσει η κ. Φωτίου, η κυβέρνηση θέλει το σχολικό γεύμα να αποτελέσει συστατικό στοιχείο του νέου σχολείου.

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου: Ολοκληρώνεται το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον καπνό και ακολουθούν τα σχέδια πάταξης της λαθρεμπορίας στα καύσιμα και το αλκοόλ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here