Οι έξι αλλαγές που προτείνει ο Αλ. Τσίπρας στους θεσμούς για συμφωνία

Εξι αλλαγές, στις τελευταίες προτάσεις Γιούνκερ προτείνει ο πρωθυπουργός για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Οι αλλαγές είναι οι εξής:

1. Διατήρηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά. Αποδοχή των άλλων συντελεστών

2. Δημοσιονομικής φύσης μέτρα: Σταδιακή(αντί για άμεση) αύξηση στο 1005 της προκαταβολής φόρου για τις ατομικές επιχειρήσεις και σταδιακή εξάλειψη της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος στο πετρέλαιο των αγροτών).

Περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκ. ευρώ το 2016  και 400 εκ. ευρώ το 2017 με στοχευμένες παρεμβάσεις στις προμήθειες.

3. Συντάξεις: Πλήρης εφαρμογή του νόμου του 2010 και αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος τον Οκτώβριο του 2015.

Το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019 χωρίς όμως άμεση εφαρμογή του για το 20% των πιο υψηλόμισθων από αυτούς.

Oλες οι εισφορές υπέρ τρίτων θα καταργηθούν έως το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τον Οκτώβριο του 2015

4. Εργασιακά

Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο του 2015.

5. Αγορά προιόντων

Αμεση εφαρμογή των ειδικών οδηγιών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, για τα τουριστικές ενοικιάσεις, τα τουριστικά λεωφορεία, τις άδειες φορτηγών, κώδικα για παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικα για οικοδομικά υλικά, τα ποτά και τα προιόντα πετρελαίου.

Επίσης άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, των δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς των γυμναστηρίων και κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων.

Ακόμη σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ θα εφαρμοσθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει: Δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης(one-stop-shop) για επιχειρήσεις, σύνταξη περιεκτικής ανάλυσης για τον ανταγωνισμό σε ειδικούς τομείς με ολιγαρχικές πρακτικές όπως είναι οι κατασκευές,το χονδρικό εμπόριο, αγροτικά προιόντα, ΜΜΕ και άλλα, με υιοθέτηση των οδηγιών του ΟΟΣΑ.

Ακόμη άμεση εφαρμογή μιας συνεκτικής στρατηγικής ενάντια στη διαφθορά των ιδίως στο τομέα των δημοσίων προμηθειών.

6. Ο ΑΔΜΗΕ διαχωρίζεται από την ΔΕΗ σε χωριστό νομικό πρόσωπο και παραμένει υπό πλειοψηφική δημόσια μετοχική σύνθεση.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού στα αγγλικά  ESM loan agreement prior actions amend 30.06.2015-1

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here