Οι εργασιακές σχέσεις στην… ‘’εντατική’’

 

 

 

Η πανδημία είναι δυστυχώς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Οι ριζικές αυτές αλλαγές δε συνάδουν καθόλου με το δημοκρατικό μας πολίτευμα και καταστρατηγούν διεκδικήσεις αιώνων, για τις οποίες δόθηκαν διαρκείς και καθημερινοί αγώνες. Αφορμή αυτού του άρθρου στάθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το πλαίσιο των συμβάσεων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πριν από αυτό όμως, ας γίνει μια άναλυση του τι έχει συμβεί εως τώρα στον εργασιακό κόσμο κατά την διάρκεια της πανδημίας. Καταργήθηκαν δύο πολύ σημαντικές ρυθμίσεις προστασίας της εργασίας, το αιτιολογημένο των απολύσεων και η προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, δημιουργώντας εργασιακή επισφάλεια. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε δεινή θέση λόγω αναστολών συμβάσεων και μειώσεων μισθών, με αποτέλεσμα την πτώση του εισοδήματός τους. Χιλιάδες βρίσκονται ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα. Οι εκβιαστικές αναστολές συμβάσεων εργασίας, η εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας εκ μέρους μεγάλης μερίδας επιχειρήσεων, οι απλήρωτες πλέον διά νόμου υπερωρίες προδιαγράφουν την υποβάθμιση της εργασίας. Μέσα σε όλα αυτά προστίθεται και το πάγωμα για όλο το έτος της αύξησης του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας στις καλένδες οποιαδήποτε αύξηση το 2021. Τα περιορισμένα και ευέλικτα πλαίσια εργασίας, που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού, φαίνεται να εδραιώνονται για τα καλά και να μετατρέπονται σε κανόνα.

 

Αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικά τους πανελλήνιους και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο νέος νόμος αναφέρει ότι το κάθε κανάλι θα μπορεί να έχει μόνο 280 εργαζομένους και χωρίς την υποχρέωση για πλήρη απασχόληση σε σχέση με τους  τουλάχιστον 400 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης όπως ισχύει έως σήμερα. Με άλλα λόγια, οι 280 εργαζόμενοι του καναλιού μπορεί να δουλεύουν και με συμβάσεις έργου, χωρίς δηλαδή να ανήκουν απαραιτήτως στο μισθολόγιο. Σε έναν κλάδο, που αποτελεί θεμέλιο και πυλώνα της Δημοκρατίας, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου διαμορφώνει το νέο επικίνδυνο όχημα που θα ανοίξει το δρόμο για νέες απολύσεις  και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Η πανδημία απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο ότι μπορούν άνετα να χωρέσουν εκπτώσεις σε δικαιώματα. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενεργοί πολίτες και να διεκδικούμε στο έπακρον τα καταχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς και εκφάνσεις.

Μισύρης Ιωάννης

Μέλος Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2020

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here