Οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου Grexit

Οι μέρες περνάνε, οι συζητήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, υπάρχουν κόντρες, απειλές, ύβρεις όμως τελικά όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πως θα έχουμε ποδοσφαιρικό Grexit. Κοντά στο Grexit, η Ελλάδα είχε βρεθεί και το 2006 με Υφυπουργό Αθλητισμού τον Γιώργο Ορφανό, ο οποίος μέσω του αθλητικού νόμου του πήγε να «παραβιάσει» το περιβόητο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και να τη βάλει να λογοδοτεί σε «τρίτους». Και όπου «τρίτοι» αναφερόμαστε στο Υπουργείο και τον κρατικό μηχανισμό της χώρας που έχει σχέση με το άθλημα.

Ωστόσο τότε, δέκα χρόνια πριν, ο Ορφανός είχε ενδώσει στις πιέσεις από UEFA και FIFA, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου και τα πράγματα κύλησαν ομαλά για να φτάσουμε στο σήμερα και τις ενέργειες του Σταύρου Κοντονή. Όλα, ξεκίνησαν από την απόφαση του να διακόψει το θεσμό του Κυπέλλου λόγω των επεισοδίων που έγιναν στην Τούμπα για το παιχνίδι του εν λόγω θεσμού, μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Οι προϊσταμένες αρχές, έδωσαν ένα περιθώριο να ανακαλέσει την απόφαση του, όπως ο προκάτοχος του, ώστε οι δύο πλευρές να μην προβούν σε ακρότητες.

Σε αντίθεση με τον Ορφανό, όμως, ο Κοντονής δείχνει ανένδοτος. Δεν λυγίζει και δεν υπολογίζει στις φωνές από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία (πόσο μάλλον της ΕΠΟ). Έχει πάει κόντρα στα άρθα 7, 8, 9 της UEFA και 12, 13, 14, 17 της FIFA που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών τους, με το τελευταίο (το 17 της FIFA) να είναι αυτό το οποίο ξεκάθαρα υποχρεώνει τις ομοσπονδίες-μέλη να διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς παρεμβολές από τρίτους. Γιατί κατά τα λεγόμενα του υφυπουργού, θέλει να πατάξει τη διαφθορά και όλα τα κακώς κείμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχοντας την αμέριστη στήριξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Το Κονγκρέσο μέσω συνεδρίασης του το επόμενο διάστημα, θα αποφασίσει για το τι θα συμβεί αν και έχει τη δυνατότητα, να μην χρειαστεί να συνεδριάσει αλλά να τιμωρήσει την ΕΠΟ απευθείας με αποκλεισμό. Αυτό όμως, σε περίπτωση που κρίνει πως η παραβίαση Κοντονή στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, είναι επαναλαμβανόμενη.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι το εξής: Τι θα συμβεί στην περίπτωση που υλοποιηθεί το «Grexit»;

Οι επιπτώσεις, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τις αγωνιστικές και τις οικονομικές. Ας τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Αγωνιστικές

Ξεκινάμε με το πιο απλό και για το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, αυτονόητο. Συμμετοχή για Εθνικές ομάδες ή συλλόγους, σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή ή Παγκόσμια διοργάνωση, τέλος! Ακόμη και τα διεθνή φιλικά. Κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει μέσω προκριματικών ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του 2018. Ενώ οι ομάδες, όχι σε επίσημη Ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν θα μπορούν να αγωνιστούν, αλλά ούτε και να δώσουν ένα φιλικό προετοιμασίας! Κάτι που συνεπάγεται, πως η χώρα θα πέσει στην βαθμολογία της FIFA και της UEFA σε επίπεδο Εθνικής και συλλόγων αντίστοιχα. Το παραπάνω, δεν θα ισχύσει φυσικά για όλες τις ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλλου.

Έτσι, η δυναμικότητα θα χαμηλώσει κι’άλλο και αυτό με τη σειρά του μας οδηγεί στο επόμενο σκέλος που αφορά τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών. Αφού λοιπόν η ΕΠΟ θα έχει «εξοριστεί» και δεν θα αναγνωρίζεται ως Ομοσπονδία, δεν θα μπορεί να έχει και επικοινωνία με τις Ομοσπονδίες του εξωτερικού. Δεν θα μπορούν να εκδοθούν δελτία αλλοδαπών παικτών και όσοι αγωνίζονται ήδη στη χώρα μας θα μπορούν με μια προσφυγή να διεκδικήσουν την ελευθερίας τους, για να παίξουν αλλού, χωρίς όμως να αποζημιωθούν οι ΠΑΕ ούτε στο ελάχιστο. Σε ότι αφορά τους Έλληνες παίκτες, για τον ίδιο λόγο δεν θα μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό και όσοι αγωνίζονται εκτός Ελλάδας δεν μπορούν να επιστρέψουν, παρά μόνο να συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός συνόρων. Ενώ, είναι ακόμη αγνωστο το ποια θα είναι η τύχη όσων είναι δανεικοί σε συλλόγους του εξωτερικού.

Στο τελευταίο σκέλος που αφορά τα αγωνιστικά, αναμειγνύονται και οι Έλληνες διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας, καθώς αν και θα έχουν πάρει το χρίσμα του «διεθνούς» δεν θα μπορούν να οριστούν σε αγώνες εκτός της χώρας. Ακόμη, όσον αφορά τους παράγοντες, θα απαγορεύεται να παραστεί Έλληνας αξιωματούχος σε εκδήλωση της FIFA και της UEFA και στις επιτροπές αυτών.

Oικονομικές

Εδώ, τα πράγματα είναι λίγα, απλά, αλλά ακόμα πιο καταστροφικά! Καθώς, από τη στιγμή που θα γίνουν όλα τα παραπάνω, αυτός που θα αναδεικνύεται Πρωταθλητής τον Μάιο, δεν θα κερδίζει τίποτα άλλο! Μηδέν τηλεοπτικά δικαιώματα, μηδέν μπόνους λόγω συμμετοχής σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, άρα οι ομάδες αυτόματα χαμηλώνουν κατά πολύ το μπάτζετ τους. Και επειδή το θέμα μπάτζετ δεν αφορά μόνο της αγοραπωλησίες αλλά όλες τις υποχρεώσεις μιας ΠΑΕ ως εταιρεία, όλοι οι σύλλογοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Φυσικά, θα αποχωρήσουν και οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι χορηγοί, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα προβολής τους, σε αγορές που θα μπορούσαν να τραβήξουν κόσμο και κατά συνέπεια κέρδη, κάνοντας απόσβεση των χρημάτων που δίνουν στις ομάδες.

Χορηγούς όμως, θα χάσει και η ΕΠΟ, αφού δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος ώστε να μπει το χέρι στην τσέπη από τρίτους για να την πριμοδοτήσουν, ενώ θα βγει διπλά χαμένη λόγω της απουσίας της Εθνικής μας από διεθνείς διοργανώσεις και τους χορηγούς που έχει η «γαλανόλευκη». Το κακό, τριτώνει με τα χαμένα κονδύλια τα οποία έπαιρνε από την UEFA και τη FIFA, για τη σύμβαση διαιτησίας και αρκετά ακόμη προγράμματα με στόχο την ποδοσφαιρική ανάπτυξη και τις υποδομές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here