Οι δυσκολίες του ανασχηματισμού

Πολλές οι δυσχέρειες ενός ουσιαστικού ανασχηματισμού, καθώς οι πιέσεις απο όλες τις μπάντες καθιστούν τις ουσιαστικες κινήσεις ρουά ματ, με αποτέλεσμα να μένουν προς εξέταση αναγκαστικα οι μη ουσιαστικές.

Αν π.χ. απομακρυνθεί ο Κοτζιάς, θα ευαρεστηθούν οι Ρώσοι  και αρκετοι απο τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον συμπαθούν ιδιαίτερα, όπως και πολλοί απο εκεινους που θεωρουν από διάφορες πτέρυγες  ότι έδειξε ιδιαίτερη πρεμούρα προς το ΝΑΤΟ ως προς το ονοματολογικό. Επίσης του καταλογίζουν ότι κατέστρεψε τις ελληνορωσικές σχέσεις ενώ είχε περιθώρια ελιγμών. Η αντικατάστασή του ωστόσο θα φανεί  ως αστάθεια στην εξωτερική πολιτική και δεν θα αρέσει και στους Αμερικανους.

Αν απομακρυνθεί ο Τσακαλώτος, θα δυσαρεστηθούν οι «53» που δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι πλέον, ειναι όμως ας πούμε η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τι εχει απομεινει απο αυτήν. Η απομάκρυσνή του θα εκληφθεί επίσης ως αστάθεια στην οικονομικη πολιτική. Γιατί  σε πρώτη φάση απομακρύνθηκε ο ακραίος Βαρουφάκης, αλλά μετά απομακρύνθηκε και ο ναι σε όλα Τσακαλώτος. Δηλαδή ποιον θέλουμε ακριβώς θα αναρωτηθουν οι «αγορές». Μια ιδέα είναι ο Χουλιαράκης και ο Δημήτρης  Λιάκος, ο πρώτος επειδή αρέσει   στους τροϊκανούς και ο δεύτερος στο Τσίπρα. Ο Λιάκος δεν έχει καλές σχέσεις ούτε με τον Βαρουφάκη ούτε με τον Τσακαλωτο, όμως έχει καλές σχεσεις με τον Τσίπρα και ο Πρωθυπουργός τον θέλει ως αντιβαρο στον «τεχνοκράτη» Χουλιαράκη.

Αν μπουν κεντροδεξιά πρόσωπα η κυβέρνηση θα γίνει καθαρά σοσιαλδημοκρατικη και θα αντιδράσουν οι βεριτάμπλ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ , όμως αν δεν μπουν, τί θα ανακόψει την ανοδική πορεια της ΝΔ; Αν μπουν ΠΑΣΟΚογενή προσωπα θα παγειωθεί επίσης ο σοσιαλδημοκρατικός χαρακτηρας του κόμματος και το <<αριστερά>> θα μεινει στον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα που έβγαλε κυβέρνηση, αλλά δεν άσκησε ποτέ εξουσία, μια που <<έφαγε πόρτα>> απο το Μαξίμου. Και βέβαια είναι και οι ψηφοφοροι, όπου οι μεν αριστεροί έχουν αποστασιοποιηθεί σχεδόν πλήρως, και έχουν απομείνει ουσιαστικά οι σοσιαλιστές και οι  ΠΑΣΟΚοφιλείς που εξαρχής συνιστούσαν εξάλλου και τον κύριο όγκο τους.

Ονόματα που ακουγονταν όπως του  Γιάννη Ραγκούση και του Ευάγγελου Αντώναρου, μοιάζει να αποκλείονται.

Επισης ψάχνουν να υπουργοποιήσουν κάποια γυναίκα, ει δυνατόν νέα και με ουσιαστικά προσόντα, όπως π.χ. η Αχτσιογλου, αλλά δυσκολεύονται να την βρουν.

Ενα ζήτημα είναι και ο άχρωμος Γαβρόγλου που δεν έχει ενθουσιάσει κανέναν

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος, παρότι διαγραφείς απο τη ΝΔ προ διμήνου ως…ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ, ακουγεται πολύ δεξιός. (Είναι κι ένα ζητημα ο χουντικός πατέρας όπως και να το κάνεις…)

Το πρόβλημα με το που θα αξιοποιηθεί ο  Σκουρλέτης δεν θεωρείται σοβαρό, γιατί δεν είναι άτομο που πεισμωνει  και μάλλον θα παιξει σε όποιο γήπεδο αποφασιστεί έστω και αν αυτο τον δυσαρεστεί. (Προορίζεται μάλλον ή για να συγκεράσει τάσεις στο Κόμμα ή για το Εσωτερικών)

Ο Νίκος Παππάς παραμένει παρά τω πρωθυπουργώ αμετακίνητος ως προς την στενή του σχέση, αλλά ειναι άγνωστο αν θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών ή Εσωτερικων -πιθανότερο το δεύτερο. Ο Τσακαλώτος θεωρεί ότι δεν πρέπει να πάει ο Παππάς σε οικονομικο υπουργειο, εντούτοις συνεχίζει και τις διακοπές του  φαινομενικά αμέτοχος στα τεκταινόμενα  -ο Τσακαλώτος.

Ο Καμμένος πάντως φέρεται αμετακινητος στο υπουργειο Αμυνας μέχρι τέλους

Σε γενικες γραμμές ο ανασχηματισμός δεν προμηνύεται να ειναι ιδιαίτερα σημαντικος ως προς την ουσία της υποθεσης, δηλαδή στο να αξιοποιηθει το απομένον διάστημα μέχρι τις εκλογές με μια πιο δυναμική εικόνα και πρακτική της κυβέρνησης και μάλλον θα είναι αποτέλεσμα περιορισμένων ελιγμών και άρα περιορισμένης δυναμικότητας

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here