Οι μεγάλες δυσκολίες ενός έντιμου συμβιβασμού

 

Μέτρα μόνιμου δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή ουσιαστικά διαρκείς οριζόντιες επιβαρύνσεις, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι θεσμοί, προκειμένου να  καλυφθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων την οποία φαίνεται ότι έχουν αποδεχθεί. Ωστόσο παρ΄όλη αυτή την επιμονή των δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά ότι το Brussels Group  που θα ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης, με καθυστέρηση λόγω προβλημάτων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, «διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας».

Την επιδίωξη των θεσμών πάντως για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όταν διευκρίνιζε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την επιβολή έστω κι ενός μικρού τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, όπως προτείνουν οι δανειστές.

Στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Brussels Group,θα συζητηθούν όλα τα ανοικτά θέματα και δεν αποκλείεται να έχουμε τις συγκλίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία. Αρκεί βέβαια να μην επικρατήσουν λογικές που θέλουν να καλύπτεται αποκλειστικά από την αύξηση του ΦΠΑ, το όποιο δημοσιονομικό κενό(περί το 1.8 δις ευρώ το υπολόγισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ), συμφωνηθεί για το 2015.

Οι εργασίες του Brussels Group  που ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 2 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών(4 ώρα Ελλάδος), θα καθυστερήσουν όμως καθαρά για απρόβλεπτους λόγους ανωτέρας βίας. Οπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο ανάγκασε το αεροπλάνο που μετέφερε μέλη της ελληνικής αποστολής να προσγειωθεί στο Ντίσελντορφ.

Οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται πάντως σχεδόν σίγουρες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το Brussels Group είναι σημαντικό, καθώς διευθετεί τις τελευταίες εκκρεμότητες της συμφωνίας».

Αλλες πληροφορίες ωστόσο, έφεραν τους θεσμούς να ζητούν τα έσοδα του ΦΠΑ να αυξηθούν από το 8% του ΑΕΠ σήμερα (14,1 δισ. ευρώ) στο 9% του ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ), με πλήρη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Πρόκειται ακριβώς για 1,8 δις ευρώ επιπλέον που έλεγε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ στη συνέντευξή του. ότι συζητούν ως πρόσθετα μέτρα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ φέρονται να ζητούν πλήρη κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων και ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε η συνολική ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη από 27,73 δισ. ευρώ σήμερα (15,5% του ΑΕΠ) να υποχωρήσει σταδιακά κοντά στο 14% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί περικοπές σε συντάξεις και εντάσσει τις όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό σε μια συνολική μελέτη του προβλήματος σε συνδυασμό με τη προοπτική ανάπτυξης.

Εαν δεν υπάρξει σύγκλιση στα σημεία αυτά, διαφαίνεται πολύ δύσκολή έως αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here