Οι δικηγόροι του Πειραιά λένε ναι στους νέους Ποινικούς Κώδικες

Η ανάγκη να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους Ποινικούς Κώδικες, αποτέλεσε την κοινή συνισταμένη της συζήτησης στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, στην οποία συμμετείχε πλήθος δικηγόρων της πόλης.

Στην επιστημονική ημερίδα του ΔΣΠ, με θέμα: «Τα νέα σχέδια του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιώργος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ο Μιχάλης Καλογήρου, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ μίλησαν οι Χάρης Δαλακούρας, Πρόεδρος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Καθηγητής Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., Δικηγόρος, Ευάγγελος Κασαλιάς, Εισαγγελέας Εφετών, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Παναγιώτης Καζής, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής Ποινικού Κώδικα, Δικηγόρος, Πολυχρόνης Τσιρίδης, Δρ. Νομικής, Δικηγόρος.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π. έκανε λόγο για σημαντικό νομοθέτημα, έκρινε απαραίτητη τη μεταρρύθμιση, που αυτό επιφέρει, και τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί ακόμα και πριν το Πάσχα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης από την πλευρά του αναγνώρισε ότι όλοι, δικαστές, νομικοί, διάδικοι, είναι εν αναμονή εν όψει των αλλαγών, γι’ αυτό δεν προχωρά η εκδίκαση υποθέσεων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι δικαστές, εν όψει των αλλαγών στους ποινικούς κώδικες, δεν δικάζουν, αναμένοντας τις νέες διατάξεις. Η εισαγωγή του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, η ψήφισή του πριν το Πάσχα, και η άμεση εφαρμογή του θα αντιμετώπιζε και αυτή την παρατηρούμενη καθυστέρηση, σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε επίσης στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, το ποινολόγιο, την ανεξαρτησία αλλά και στο περιεχόμενο των κωδίκων και στο τι θεραπεύει το νέο πλαίσιο. Όπως είπε, είναι σημαντικό το τι θα γίνει μετά την ψήφιση ως προς τη θεσμική μας σοβαρότητα. Τους προηγούμενους κώδικες τους άντεξε το σύστημα. Το στοίχημα είναι η ενσωμάτωση των νέων. Επίσης δήλωσε ότι υπάρχει σκέψη για συγκρότηση μιας μόνιμης επιτροπής που θα έχει ως αντικείμενο εργασίας τυχόν αλλαγές που θα απαιτούνται. Ανέφερε ότι η τροποποίηση των θεσμικών κωδίκων γίνεται την κατάλληλη στιγμή, εξαιτίας της ανάγκης να υπάρχει μια συνολική θεσμική δουλειά που αντιμετωπίζει τους παράγοντες που δημιούργησαν την κρίση.

Στην ομιλία του, ο καθηγητής κ. Δαλακούρας δήλωσε ότι ο κώδικας των 70 χρόνων είναι αναποτελεσματικός και ότι η συστηματική του προσέγγιση πάσχει. Η προσπάθεια μας είναι να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και αμεροληψία είπε ο κ. Δαλακούρας και πρόσθεσε: Αν δεν αλλάξουμε τους θεσμούς, που ενισχύσουν την ποινική δικονομία, θα είμαστε σε συνεχές τέλμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here