Οι αθλητές πρόσφυγες θα αγωνιστούν κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Όσοι αθλητές πιάσουν τα όρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και βρίσκονται υπό καθεστώς πρόσφυγα θα μπορέσουν να αγωνιστούν κανονικά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός για το 2016 και θα παρελάσουν πίσω από την Ολυμπιακή Σημαία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αναβιώνουν οι αξίες της ανεξικακίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνεται για ειρηνικό συναγωνισμό» δήλωσε ο Μπαχ.

«Στο Ολυμπιακό Χωριό βλέπουμε ανεξικακία και αλληλεγγύη στην καθαρότερή τους μορφή. Αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί αρμονικά και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση» πρόσθεσε και συνέχισε: «Κανένας από τους αθλητές που είναι πρόσφυγες δεν θα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και αν προκρινόταν από αθλητική σκοπιά γιατί με το καθεστώς του πρόσφυγα μένουν χωρίς πατρίδα και χωρίς Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αντιπροσωπεύσει. Καθώς δεν υπάγονται σε εθνική ομάδα, δεν μπορούν να βαδίσουν πίσω από καμιά σημαία κράτους, ούτε αντιπροσωπεύονται από κάποιον εθνικό ύμνο. Θα γίνει λοιπόν υποδοχή των προσφύγων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή σημαία και τον Ολυμπιακό ύμνο. Θα έχουν μια πατρίδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό».

Παράλληλα, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υπήρξε ψήφισμα που θέτει την Ολυμπιακή Εκεχειρία επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι και επτά ημέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, το οποίο έγινε δεκτό από 180 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here