Οι αντιδράσεις και η αλληλεγγύη ματαίωσαν την αστυνομική επιχείρηση βίαιης εκκένωσης στο ΑΠΘ

Οι αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν νωρίτερα το ΑΠΘ, αποχώρησαν αργά το βράδυ, καθώς κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις καθηγητών, φοιτητών και βουλευτών που έσπευσαν επι τόπου, ματαιώθηκε τελικά η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης από τους καταληψίες φοιτητές. Ωστόσο έγιναν πέντε προσαγωγές φοιτητών στους γύρω χώρους του πανεπιστημίου.
Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των φοιτητών και του κινήματος αλληλεγγύης που τους στήριξε.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ, μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Πρυτανείας στο ΑΠΘ. Παράλληλα, η αστυνομία απέκλεισε και περιμετρικά τις εισόδους του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, περίπου στις 10:30 το βράδυ, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από την οδό Εθνικής Αμύνης, στην οποία βρίσκεται η είσοδος του ΑΠΘ, με τον δρόμο να δίνεται ξανά στην κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι όταν αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, στους χώρους εντός και εκτός του Πανεπιστημίου είχαν συγκεντρωθεί καθηγητές του ιδρύματος και δεκάδες φοιτητές. Μεταξύ άλλων, έξω από την Πρυτανεία (που βρίσκεται υπό κατάληψη) έσπευσαν μέλη της Συγκλήτου και άλλοι καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και περίπου 50 φοιτητές. Επίσης, στον αύλειο χώρο της Πρυτανείας μετέβησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης).

Σε κάθε περίπτωση, ο αιφνιδιασμός της αστυνομίας για σπάσιμο της κατάληψης απέτυχε. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν τη στιγμή που μεγάλωνε ο αριθμός των αλληλέγγυων στην πλατεία της Πρυτανείας. Φυσικά παραμένουν τα ερωτηματικά για το το αν είναι πλήρης ακύρωση της επιχείρησης λόγω του κύματος αλληλεγγύης ή απλώς η αστυνομία περιμένει και ψάχνει να βρει την κατάλληλη στιγμή.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, οι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν σε κυνηγητό φοιτητών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην κατάληψη, κάνοντας τελικά πέντε προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της Πρυτανείας υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών (περίπου 80) που συμμετέχουν στην κατάληψη.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει εκτεταμένο κλίμα αστυνομοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από το ΑΠΘ, αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν και έξω από το τμήμα Θεάτρου που βρίσκεται εκτός πανεπιστημιακού campus στη οδό Εγνατία και το οποίο επίσης τελεί υπό κατάληψη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here