Οι 8 «αρχές Κατρούγκαλου» για αλλαγές σε συντάξεις. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα προσδιορίσει το ILO

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ   

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΧΡ. ΜΠΟΝΗΣ)

Τις 8 βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση παρουσίασε, χθες, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος στα μέλη του προεδρείου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Με βάση τις «αρχές Κατρούγκαλου», ο κρίσιμος παράγοντας «Χ» για τις εξελίξεις, το ύψος δηλαδή στο οποίο θα διαμορφωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού από την κύρια σύνταξη, θα προσδιοριστεί μετά από αναλογιστική μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΟΚΕ κ. Γ. Βερνίκο, τα μέλη του προεδρείου και τους επιστημονικούς συνεργάτες της την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός κατέθεσε ένα κείμενο αρχών, προκειμένου η ΟΚΕ να γνωμοδοτήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Πρότεινε, επίσης, στην ΟΚΕ -μολονότι η διαβούλευση διεξάγεται μεταξύ των φορέων – μελών της- να απευθύνει πρόσκληση προς τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή για να υποδείξουν εμπειρογνώμονες της επιλογής τους για συμμετοχή στην Επιτροπή Εργασίας που θα συγκροτήσει.

Δεδομένο αποτελεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει για τη διετία 2015 – 2016 να μειώσει τις κρατικές δαπάνες υπέρ του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η επιβάρυνση που προκαλεί ενδεχόμενη εκτέλεση των αποφάσεων τις οποίες έχουν εκδόσει τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά, στη βάση των πρώτων μνημονιακών νόμων. Όπως όλα δείχνουν και από το κείμενο Κατρούγκαλου, το οποίο ακολουθεί στη συνέχεια, το «μάρμαρο» των αλλαγών θα «πληρώσουν» -σε πρώτη φάση- με νέες περικοπές οι επικουρικές συντάξεις καθώς και οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ, οι οποίοι για το 2016 θα πρέπει να μειωθούν κατά 20% σε σχέση με αυτούς που το έλαβαν φέτος (θα πρέπει να μειωθούν κατά 60.000 άτομα) με βάση και τις ρήτρες του 3ου μνημονίου.

Οι γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – Το κείμενο που δόθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο στο προεδρείο της ΟΚΕ 

  • Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ενιαίου πλέγματος κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών, με επίκεντρο το καθολικό, δημόσιο, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να υπερβαίνει δραστικά την οργανωτική και λειτουργική διάσπασή του, καθώς και τα αποσπασματικά και πελατειακά χαρακτηριστικά που το διέκριναν έως σήμερα, ώστε να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη.
  • Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις, αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος. Οι συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, θα πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις.
  • Η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής σύνταξης και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους:

* Η Εθνική Σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και δεν χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνεται σε όλους, όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Ισόποση με το 60% του ενδιαμέσου εισοδήματος, θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ και τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας. Ισοδυναμεί άρα με ρήτρα ανάπτυξης.

* Το αναλογικό μέρος της σύνταξης αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχε ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί στους φορείς κύριας ασφάλισης. Υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

4) Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ούτως ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις και αναδιανομή υπέρ των φτωχότερων και πιο αδύναμων στρωμάτων.

5) Πλήρης οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος, με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασφαλισμένων, την εξοικονόμηση πόρων και την καθιέρωση απλών και διαφανών κανόνων που θα επιτρέπουν γρήγορη έκδοση των συντάξεων:

* Οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. ΟΓΑ και ΝΑΤ παραμένουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

* Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων στη βάση των εξής τριών παραμέτρων: 1. Μισθός εργασιακού βίου (ή εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες ή αγρότες 2. Ενιαίο, ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία, ποσοστό αναπλήρωσης, 3. Τα έτη ασφάλισης.

* Ενιαίος υπολογισμός εισφορών, βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.

6) Επικουρική Σύνταξη: Μοναδικός φορέας επικουρικής ασφάλισης το ΕΤΕΑ, υποκατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με τον κανόνα βιωσιμότητας.

7) Ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω:

* Της αξιοποίησης των διαθέσιμων των Ταμείων στο πλαίσιο ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου

* Ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

* Της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

8) Βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και δραστική αντιμετώπιση των ποικίλων εκδηλώσεων του φαινομένου της «μαύρης» εργασίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here