Οι «6» έστησαν στα 6 βήματα την αλήθεια

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ

Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis προκαλούν εύλογες απορίες. Ευθύνη υπάρχει στην κυβέρνηση (λογικό αφού πρόκειται για υπόθεση που ζέχνει και δεν τη συμφέρει η εξιχνίασή της), ευθύνη όμως έχει και η Δικαιοσύνη γιατί έχει αφήσει σε εκκρεμότητα πλευρές της δυσώδους ιστορίας που θα έπρεπε να είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπιστεί. Τις τελευταίες μέρες όμως είχαμε μια παρέμβαση για το επίμαχο ζήτημα, προβληματική επί της ουσίας, προκλητική ως προς τη στόχευση. Εξι πολιτικοί των οποίων τα ονόματα είχαν εμπλακεί στην υπόθεση (δέκα ήταν με την εμφάνισή της στην επικαιρότητα) κατέθεσαν υπόμνημα στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ζητούν να βγουν οι κουκούλες (δεν χρησιμοποιούν τέτοια φρασεολογία αλλά τα ζαβλακωμένα ελληνικά των νομικών εγγράφων) από τους προστατευόμενους μάρτυρες (ψευδομάρτυρες τους αποκαλούν), οι οποίοι κατά τη γνώμη τους (μάλλον με προτροπή προς τη Δικαιοσύνη μοιάζει) πρέπει να κατηγορηθούν για συναυτουργία στα τελεσθέντα από τους κατηγορούμενους αδικήματα (αναφέρονται στον Παπαγγελόπουλο και την Τουλουπάκη) για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση. Επειδή δεν πρόκειται για απλούς πολίτες, αλλά για εν ενεργεία πολιτικούς και πρόσωπα με πρωταγωνιστικούς ρόλους στη δημόσια σκηνή -πρώην πρωθυπουργός, πρώην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρώην υπουργοί, σημερινοί υπουργοί, κεντρικός τραπεζίτης- έχει σημασία τι λένε και πώς το λένε.

Από τις περιγραφές που κάνουν μπορείς να ανιχνεύσεις τις προθέσεις τους. Στην πρώτη παράγραφο του υπομνήματός τους μιλούν για «υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis». Αυτή η άποψη ήταν η υπερασπιστική γραμμή της Δεξιάς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με το που έσκασε το θέμα. Για κάποιο διάστημα το πολιτικό προσωπικό των δύο κομμάτων και τα… ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν τα δύο σχήματα του συναινετικού δικομματισμού ταμπουρώθηκαν σ’ αυτήν τη γραμμή.

Στη συνέχεια, και αφού η παγερή σαφήνεια των γεγονότων δεν γινόταν να μασκαρευτεί, αναδιπλώθηκαν και άρχισαν να ψελλίζουν ότι και σκάνδαλο υπάρχει και σκευωρία. Το παραδέχτηκε ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη σκευωρία ενοχοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για το σκάνδαλο οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι θυρωροί των κτιρίων, οι μικροπωλητές έξω από τα νοσοκομεία, οι ιδιοκτήτες περιπτέρων και τυροπιτάδικων στον περίγυρο σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων.

Καμία ευθύνη δεν είχαν οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. Ούτε καν πολιτική ευθύνη. Ολοι αυτοί απλώς παρακολουθούσαν τις μίζες να κυκλοφορούν. Ηταν κάτι σαν τροχονόμοι με λευκά γάντια για να μη λερώσουν τα χέρια τους. Σκάνδαλο πάντως υπήρχε. Τι μεσολάβησε και οι «έξι» που υπογράφουν το υπόμνημα (κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής) κάνουν λόγο σήμερα για «υποτιθέμενο σκάνδαλο Novartis»; Αντε να δεχτούμε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ψευδομάρτυρες. Αντε να δεχτούμε ότι στα υπόγεια της Κουμουνδούρου σχεδιάστηκε η μεγαλύτερη συνωμοσία από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντε να δεχτούμε ότι οι σκευωροί διέπραξαν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Αντε να δεχτούμε ότι τα στοιχεία του FBI είναι κατασκευασμένα -προϊόν της διείσδυσης στα άδυτα της αμερικανικής υπηρεσίας του Παπαγγελόπουλου και των συνεργών του.

Ξεχνούν οι «6» ότι η Novartis ομολόγησε στην αμερικανική Δικαιοσύνη τις παρανομίες που έκανε στην Ελλάδα και γι’ αυτό υποχρεώθηκε να πληρώσει ένα πολύ βαρύ πρόστιμο; Δεν έμαθαν οι «6» ότι πρόστιμα πλήρωσε η εταιρεία για ανάλογες πρακτικές στην Ιταλία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες; Δεν διάβασαν οι «6» τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ομόφωνη), που ανοίγει τον δρόμο για αγωγές κατά της εταιρείας αλλά και για διεκδίκηση αποζημιώσεων; Δικαιούται λοιπόν να αναρωτηθεί κάποιος: «Μήπως οι “6” με το υπόμνημα που κατέθεσαν νοιάζονται περισσότερο για την τιμή και την υπόληψη της εταιρείας»; Βέβηλο το ερώτημα, αλλά η πραγματικότητα είναι δαιμονικά απείθαρχη.

Aπό efsyn

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here