ΟΗΕ: Επείγουσα στήριξη στην Ελλάδα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

 

Επείγουσα και ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα, ώστε εν μέσω σοβαρής ύφεσης να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ροές μεταναστών, εκλήθη να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής του Γραφείου Ευρώπης της Aρμοστείας, Βενσάν Κοσετέλ, μετά το τέλος της επίσκεψης κλιμακίου στην Ελλάδα, υπάρχει ανάγκη οικονομοτεχνικής στήριξης από την ΕΕ πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψή τους στην Ελλάδα, τα μέλη του κλιμακίου επισκέφθηκαν κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο, την Κω και τη Χίο.

Επίσης συναντήθηκαν με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και επισκέφθηκαν ένα κέντρο κράτησης, καθώς και το Πεδίον του Άρεως, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 500 Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες.

Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού διαπίστωσαν ότι «οι υποδομές και οι υπηρεσίες υποδοχής, καθώς και οι διαδικασίες καταγραφής υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών», αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα παλεύει με την οικονομική κρίση, τόνισαν όμως ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρεώσεις απέναντι στους ανθρώπους αυτούς που έχουν ήδη υποφέρει πολύ και χρήζουν διεθνούς προστασίας».

«Είδαμε», υπογράμμισε ο κ. Κοσετέλ «ένα μωρό πέντε ημερών από το Αφγανιστάν και συναντήσαμε ανθρώπους που ταξίδεψαν με πατερίτσες και αναπηρικά αμαξίδια. Οι βασικές τους ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με τρόπο ανθρώπινο, συνεπή και αξιοπρεπή».

Στη συνέντευξη η οποία δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, μετά την πενθήμερη περιοδεία τους στα νησιά υποδοχής και στο Πεδίον του Άρεως, τα στελέχη της Αρμοστείας δήλωσαν ότι από τις συζητήσεις που είχαν με τοπικούς αξιωματούχους, ΜΚΟ και εθελοντές, αποκόμισαν αισθήματα θετικά και εξέφρασαν το θαυμασμό τους «για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη που παρέχουν. Χωρίς τη συμβολή τους η κατάσταση θα ήταν ακόμα χειρότερη», σημείωσαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here