ΟΗΕ: Η Ελλάδα ίσως έστειλε κατά λάθος(;) στη Τουρκία και 13 άτομα που δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση ασύλου!

Νέο πλήγμα στη ούτως ή άλλως προβληματική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, επιφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η οποία καταγγέλλει ότι μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που απελάθηκαν στη Τουρκία την Δευτέρα, ενδέχεται κατά λάθος να περιλαμβάνονται κατά λάθος και άτομα στα οποία δεν δόθηκε η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου, λόγω του διοικητικού χάους που επικρατεί στη Χίο!
Οπως αναφέρει η Guardian,  επικαλούμενη δήλωση  του Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακού διευθυντή για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR), δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν επίσημα αίτηση 13 Αφγανοί και Κογκολέζοι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έφθασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και απελάθηκαν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

«Για τέσσερις ημέρες μετά τις 20 Μαρτίου, η ελληνική αστυνομία δεν καταχώρησε καμία πρόθεση διεκδίκησης ασύλου καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι», ανέφερε.

«Η αστυνομία δέχθηκε τους περισσότερους ανθρώπους με αυτές τις φόρμες και ξέχασε προφανώς κάποιους. Είναι περισσότερο λάθος από ο,τιδήποτε άλλο, ελπίζουμε» είπε ο ίδιος.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, επισημαίνει η εφημερίδα, θα πλήξει το επιχείρημα της ΕΕ ότι η συμφωνία επαναπροωθήσεων -που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων όσοι έχουν φθάσει και φθάνουν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου- συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι κάθε αίτηση ασύλου θα εξετάζεται μεμονωμένα και ότι δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές αιτούντων άσυλο.

Ο Guardian αναφέρει ότι  η αστυνομία της Χίου αρνήθηκε ότι οποισοδήποτε επέστρεψε στην Τουρκία παρά την θέλησή του. «Και οι 66 άνθρωποι που επεστράφησαν χθες δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα» είπε ανωνύμως αξιωματούχος στην έδρα της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται ο Guardian.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here