ΟΗΕ: «Έγκλημα πολέμου» η αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο των ΓΧΣ

«Τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου», χαρακτηρίζει την αιματηρή επίθεση εναντίον νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν. 

Όπως σημειώνει «είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι ο ΟΗΕ ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, για την οποία θεωρούνται ύποπτες οι αμερικανικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο αριθμός των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της οργάνωσης οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή ανέρχονται σε 19, μεταξύ τους και τρία παιδιά. Δώδεκα είναι μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τέσσερις είναι ενήλικες ασθενείς. Άλλα 37 άτομα έχουν τραυματιστεί, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.

Η οργάνωση αποσαφήνισε με έμφαση ότι είχε ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό καθώς και Αμερικανούς και Αφγανούς αξιωματούχους για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου. Παρ’ όλα αυτά οι βομβαρδισμοί, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά.

Την ίδια ώρα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ, τονίζει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς συνέβη με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι για την επίθεση ίσως να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here